Osuđen bračni par iz BiH koji je prošvercao 1,5 kilogram heroina u Hrvatsku

GODINU DANA ZATVORA

Osuđen bračni par iz BiH koji je prošvercao 1,5 kilogram heroina u Hrvatsku

Objavljeno na dan 11.07.2019 - 07:47 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Bračni par iz Trebinja Mirko (43) i Daliborka (36) Đerić, koji su prošvercali kilogram i po heroina iz BiH u Hrvatsku, osuđeni su danas na po godinu dana zatvora.

Općinski sud u Splitu osudio ih je i na po godinu dana uvjetne kazne koja se neće izvršiti ako tokom pet godina ne počine novo krivično djelo. Ukinut im je pritvor te su pušteni na slobodu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, supružnici Đerić su uhapšeni krajem januara u blizini Šestanovca, kada su ih presreli inspektori Službe kriminaliteta droga i Stanice granične policije Imotski PU splitsko-dalmatinske. Daliborka je nakon dolaska službenog policijskog psa za otkrivanje droge počela pokazivati znakove nervoze da bi ubrzo iz jakne dobrovoljno izručila tri paketa s ukupno 1.495 grama heroina.

Upravo njihovo priznanje i kajanje je sud cijenio kao olakšavajuću okolnost kao i činjenicu da nisu ranije osuđivani. Kao otežavajuću okolnost su im cijenili količinu opojne droge koja je vrijedna na narko tržištu. 
Tužilaštvo je isticalo kako se radi o krivičnom djelu za koje se može dobiti do 12 godina zatvora te kako optuženi bračni par živi u BiH te je najvjerojatnije da će napustiti područje Hrvatske i biti nedostupni pravosudnim tijelima.

Mirko i Daliborka Đerić su napustili splitske Bilice odlukom suda te će pravomoćnost presude čekati kod kuće. Osim kazne zatvora, moraju platiti i 3.700 kuna (500 eura) toksikološkog vještačenja i 2.000 kuna (270 eura) sudskog paušala. Tokom istrage su izjavili kako su za prenošenje heroina trebali dobiti 1.000 eura honorara.

Nabavna cijena kilograma heroina je 25.000 eura. Od kilogram i pol se u prodaji na grame, koji dođe 400 kuna, može zaraditi 600.000 kuna (81.158 eura).

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!