Otac preminule Bišćanke Afane Pajalić traži odgovore: Ko je kriv za smrt moje kćerke?

Angijad Pajalić Gijo

Otac preminule Bišćanke Afane Pajalić traži odgovore: Ko je kriv za smrt moje kćerke?

Objavljeno na dan 28.02.2019 - 08:33 | Izvor: USKinfo.ba |


U redakciju USKinfo.ba pristiglo je pismo našeg sugrađanina Angijada Pajalića – Gije kojem je tragično u 22.godini života preminula kćerka Afana Pajalić u KCU Sarajevo. Porodica i sugrađani su još u šoku od tragične vijesti, ali Angijad danas traži odgovore. Afana je bolovala od bolesti pod nazivom Lupus. To nije rijetka bolest i uspješno se liječi.

Sistemski eritemski lupus (SEL) je autoimuno oboljenje koje može zahvatiti svako tkivo ili organ. Međutim, najčešće su pogođeni koža, zglobovi, serozne membrane (plućna i srčana ovojnica), hematopoetsko tkivo, bubrezi i centralni nervni sistem. SEL ne spada u rijetke bolesti. Žene češće obolijevaju od muškaraca i taj odnos je 10:1. Bolest se može javiti u svakoj životnoj dobi, ipak najčešće u periodu između 15. i 45. godine života. Početak simptoma u mlađoj životnoj dobi ispoljava se težom kliničkom slikom i progresivnijim tokom nego što je to slučaj kod starijih. Uzrok nije poznat, a važeća hipoteza podrazumijeva uzajamno dejstvo genetskih i hormonalnih činilaca te etioloških faktora okoline.

 Angijadova supruga boluje desetak godina od iste bolesti međutim uspješno kontroliše bolest, radi i normalno živi. Angijad Pajalić je demobilisani borac koji se 1991.godine vratio iz Republike Hrvatske i pridružio se svojim saborcima u odbrani Bosne i Hercegovine. Bio je pripadnik Odreda Bosna 003, jedinice za specijalne namjene CSB-a Bihać. Bio je i ranjavan i danas je predsjednik udruženja veterana specijalne jedinice Bosna 003 Bihać. Sadržaj pisma objavljujemo u cjelosti:
 
PREDMET: Izražavanje nezadovoljstva na okolnosti liječenja moje kćerke Afane Pajalić u Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić Bihać, odjel Kirurgije.
 
Sistemski eritemski Lupus ( SEL) ili alergijski i imunološki poremećaj je autoimuna bolest sa karakterističnim stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja.
 
Naime, dana 05.12.2018.godine, oko 14.00 sati u KB Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, na odjel Kirurgije kao hitan slučaj od strane dr. Hajrudina Halilovića primljena je i zadržana na liječenju moja kćerka Afana Pajalić do dana 06.12.2018.godine do 16.00 sati kad je od strane istog doktora upućena na daljnje liječenje i KCU Sarajevo sa vozilom hitne pomoći.
 
Odmah po dolasku pacijenta u prostorije bolnice u Bihaću, dana 05.12.2018.godine, zamolio sam doktora Halilovića kao roditelj pacijentice, da hitno uputi moje dijete i dozvoli transport pacijentice sanitetskim vozilom za KCU Sarajevo, našto je doktor istovremeno reagovao gestikulacijom rukama- mahanjem rukama gore/dole sa povišenim i agresivnim tonom, neprofesionalnim i naročito drskim ponašanjem, uz izjavu: „ Šta je, gdje god da je odvezeš biće isto“...
 
Nakon toga reagovao je moj brat prema doktoru Haliloviću sa pitanjem može li direktor bolnice doktor Smail Dervišević pomoći i dozvoliti transport pacijentice za Sarajevo našto je opet bila neprofesionalna i agresivna reakcija, vjerovatno zbog toga što se nalaze u suprotnim političkim strankama Halilović ( ASDA ), a Dervišević u ( SDA ), dakle do izražaja nažalost dolaze politička i stranačka opredeljenja na štetu pacijenata, struke, nauke...
 
Upravo zbog ponašanja i postupaka dr.Halilovića od dana 05.12.2018.godine samo po sebi se postavlja pitanje, da li je ili nije dr.Halilović po prijemu na odjel Kirurgije kao hitan slučaj moje kćerke Afane, pristupio savjesno ili nesavjesno liječenje pacijentice, te da li je utvrdio:
 
1. Koliki je stepen ozbiljnosti simptoma bolesti, koliko su simptomi teški i na koje dijelove tijela utječu;
2. Da li su odrađene sve potrebne standardne analize krvi i urina, zatim bihemijske analize, imunološki testovi, EKG, ispitivanje plućne funkcije, EEG, radiografija i ultrasonografija pluća, srca i abdomena, a po potrebi i mogućnosti biopsija kože i bubrega;
3. Da li je odredio i prilagodio pravilnu terapiju sa dozama lijekova prema težini bolesti za efikasno liječenje Lupusa, a u cilju minimiziranja simptoma, smanjenja upale, održavanja normalnih funkcija organizma te sprečavanje ozbiljnih komplikacija i znatnog pogoršanja postojeće bolesti koje mogu prouzrokovati smrtne posljedice;
4. Zašto dr.Halilović nije dozvolio transport pacijentice sanitetskim vozilom za KCU Sarajevo dana 05.12.2018.godine, nego je transport pacijentice izvršio dana 06.12.2018.godine, gdje je 13.12.2018.godine izgubila bitku za svoj život.
5. Da li je već tada, dana 06.12.2018.godine bilo kasno, do kakvih je komplikacija i pogoršanja postojeće bolesti došlo, da li su propuštene određene radnje koje ne trpe odlaganje i da li je dr.Halilović pristupio savjesno ili nesavjesno liječenju pacijentice;
 
Po odlasku u Sarajevo da preuzmem otpusno pismo, stupio sam u verbalni konflikt sa doktoricom doc.dr.Snježanom Unčanin iz KCU Sarajevo koja mi je u razgovoru izjavila da su mom djetetu trebali ukinuti terapiju te da je direktor bolnice u Bihaću dr.Smail Dervišević mogao dozvoliti transport pacijentice jer je odlično bio upućen i poznavao je skup svih podataka o bolesniku, stanju, težini, i ozbiljnosti bolesti.
 
 
 PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!