Ovu hranu trebate jesti ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Savjeti

Ovu hranu trebate jesti ako imate problema sa štitnom žlijezdom

Objavljeno na dan 14.09.2018 - 17:38 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimotove bolesti, koja uzrokuje usporen rad štitne žlijezde, trebalo bi da pripazite na ishranu. Prenosimo vam savjete o tome koju hranu trebate jesti ako imate pomenute zdravstvene probleme, piše B92.

Štitnu žlijezdu koja slabo radi možete da “prodrmate” uz pomoć pravilne ishrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom poboljšaT će rad usporene štitne žlijezde.

Riba

Ribe poput lososa, sardele, pastrmke i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama i generalno su dobre za zdravlje, a također pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

Orašasti plodovi

Oni također sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, makadamija, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužit će vam kao brzinski obrok, a možete ih ubaciti u druga jela poput salata ili raznih tjestenina.

Svježe voće i povrće umjesto termički obrađenog

Povećanje tjelesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili tjelesnu težinu, ali u isto vrijeme održavali zdravlje svog tijela i štitne žlijezde, važno je da u ishranu uvedete svježe povrće i voće umjesto termički obrađenog jer je ono zdravije.

Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlijezdi, odnosno našem organizmu.

Morske alge

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hašimotove bolesti.

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnjaču zato što sadrži veliku koncentraciju joda. Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju štitnjače i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijumom i vitaminima A, B, C, E i K.

Mahunarke

Hipotireoza u nama izaziva manjak energije, a organizam možemo da energiziramo uz pomoć raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidantima, kompleksnim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima.

Sadrže vlakna i zato su sjajne za probavu. Grah, grašak, bob i sočivo bi trebalo da dodate u svoju ishranu.

 


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!