Palmer: Dejtonski sporazum nije fiksni okvir, ANP ne znači članstvo u NATO-u

PORUKA LIDERIMA

Palmer: Dejtonski sporazum nije fiksni okvir, ANP ne znači članstvo u NATO-u

Objavljeno na dan 03.09.2019 - 08:30 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Novoimenovani specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer na marginama Bledskog strateškog foruma komentarisao je i budućnost Bosne i Hercegovine.

Palmer je izjavio da je najveći diplomatski uspjeh u regiji bio Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH.

"Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se mijenja. No, ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma", kazao je Palmer za Delo, te dodao je Dejtonski sporazum "još živ".

Američki zvaničnih je pred novinarima izrazio nadu da će lideri u BiH što prije pronaći kompromis.

"U BiH trebamo neku vrstu političke reforme koja će podržati snažne i funkcionalne institucije na državnom nivou i na nivou FBiH. Posvećen sam partnerskom radu sa vlastima na svim nivoima", poručio je Palmer.
Što se tiče približavanja BiH ka članstvu u NATO-u, Palmer je istakao da slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači članstvo već bolja i kvalitetnija saradnja.

On je kazao da slanje ANP-a predstavlja jačanje sektora odbrane i sigurnosti, a da odluka o članstvu u NATO savezu dolazi mnogo iza toga.

"Biti će dosta prilike za političare u BiH da razgovaraju o tome", rekao je Palmer.

Na Bledu će visoki zvaničnici razgovarati o situaciji u državama Zapadnog Balkana te euroatlantskim integracijama tih zemalja.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!