Palmer: Izborni sistem treba biti pravičniji i transparentniji, SAD i EU su tu da pomognu

PARLAMENT BIH

Palmer: Izborni sistem treba biti pravičniji i transparentniji, SAD i EU su tu da pomognu

Objavljeno na dan 05.07.2021 - 09:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Nakon sastanka sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, konferenciju za medije održali su zvaničnici SAD-a i EU, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju, kazao je kako predstavnici radne grupe imaju prioritet da rade na promjeni Izbornog zakon, a ova godina je ta u kojoj se trebaju provesti sve promjene.

"Kao što su brojne stranke i predstavnici civilnog društva uočili potrebne su brojne promjene transparentnosti i pravičnosti izbornog sistema. Mnogo je posla koje treba uraditi", izjavio je.

OSCE se ponudio da bude domaćin radnom sastanku na kojem bi trebali biti i međunarodni eksperti, najavio je Palmer."SAD i EU stoje rame uz rame da pomognu ovaj proces", izjavio je on te kazao kako očekuje okupljanje političkih lidera i dijalog.

Angelina Eichhorst, direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), je kazala kako su imali dobar sastanak te da je ohrabrena porukama koje je dobila.

"Dotakli smo se važnih pitanja, suštinskih koje mogu promjeniti život građana. Reforma je riječ koju ste toliko puta mogli čuti, a sad je vrijeme da to ne bude puka fraza, nego aktivnost", izjavila je ona.Kazala je kako 2021. godina predstavlja priliku za iskorak kod usatvnih reformi i promjene Izbornog zakona.

"Ključne aktivnosti su pred Interresornom radnom grupom, slijedi provedba brjnih presuda, a nadam se a će proces biti inkluzivan. Mi smo tu da pomognemo", izjavila je Eichhorst.

Član Interresorne radne grupe Bariša Čolak kazao je kako je dogovor interes svih te da ako dogovora ne bude postoje opasnosti da nastanu brojne posljedice.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!