Papa Franjo donirao sredstva za potporu migrantima u kampu Lipa

ZNAČAJAN DOPRINOS

Papa Franjo donirao sredstva za potporu migrantima u kampu Lipa

Objavljeno na dan 30.06.2021 - 13:41 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Fena


Svečano polaganje kamena temeljca za dvije dvorane u novom trajnom kampu za migrante Lipa pokraj Bihaća održat će se u četvrtak, 1. jula, s početkom u 11 sati, uz prisustvo apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini mons. Luigija Pezzuta.

Papa Franjo, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, izrazio je želju za pružanjem konkretne podrške migrantima Lipe i radnicima zaduženim za njihovu brigu.

Ličnom donacijom, Papa je odlučio podržati realizaciju dvije višenamjenske dvorane i blagovaonice za obitelji i maloljetnike u trajnom kampu Lipa, koje su trenutno u izgradnji, javlja KTA.

Biskupijski Caritas Banja Luka, Caritas Ambrosiana i Ipsia također doprinose realizaciji dviju dvorana, kao i budućem upravljanju tim prostorima.Humanitarna kriza, izazvana požarom nekadašnjeg šatorskog kampa Lipa (područje Bihaća), 23. decembra 2020. godine prisilila je 1.500 migranata da budu napušteni na snijegu i na ekstremno niskim temperaturama. Kao odgovor na ovu krizu, na tom mjestu postavljen je privremeni kamp kako bi se izbjegla još veća tragedija da izbjeglice riskiraju svoje živote u tako lošim uvjetima. U međuvremenu, razvijeni su planovi za stvaranje trajnog kampa Lipa koji će tijekom idućih godina postati službeni smještaj za migrante.

Nuncij Pezzuto izrazio je svoju zabrinutost zbog uvjeta u kampu na području Lipe, mjestu koje je prilično izolirano i još uvijek nema neke osnovne infrastrukturne usluge, posebno za maloljetnike i obitelji.

Ova podrška predstavlja drugu donaciju pape Franje u korist migranata koji se kreću duž Bosne i Hercegovine, nakon prve od prošlog listopada koja je omogućila stvaranje dvaju "socijalnih kutaka" u izbjegličkim kampovima Ušivak i Sedra.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!