Paraolimpijac iz BiH Ervin Bejdić diskvalifikovan zbog pištolja starog 15 godina

!

Paraolimpijac iz BiH Ervin Bejdić diskvalifikovan zbog pištolja starog 15 godina

Objavljeno na dan 31.07.2019 - 12:18 | Izvor: USKinfo.ba | nap.ba


Ervin Bejdić, takmičar u Para Shootingu, disciplini Paraolimpijskih igara, diskvalifikovan je na Svjetskom kupu u ovoj disciplini, koje je održano krajem ovog mjeseca u Osijeku. 

“Razlog diskvalifikacije je pištolj star 15 godina”, kaže Bejdić za agenciju Patria.

“Na tom takmičenju učestvovali su predstavnici 48 zemalja. U reprezentaciji Bosne i Hercegovine bili su članovi klubova iz Zenice, Živinica, Tuzle i Sarajeva. Ja pucam iz zračnog pištolja na 10 metara, jer za druge dvije discipline nema oružje”, dodaje Bejdić. 

Kako kaže, u finale je ušao kao sedmoplasirani i bio blizu borbe za medalje. 

“Diskvalifikovan sam na kontroli oružja, jer težina okidanja nije izdržala zbog starosti oružja. Bilo mi je baš muka, nakon toliko godina treniranja. U Osijeku sam ostvario lični i državni rekord s pogođenih 560 od mogućih 600 krugova. Time sam ostvario i normu za Svjetsko prvenstvo, te normu za kvotu za Paraolimpijske igre. Bio sam veoma blizu da uđem u prva tri i osiguram učešće na Igrama”, pojasnio je Bejdić, piše Patria. 
Dodaje da nema dovoljne podrške institucija, a to je preduslov za uspjeh. 

“Novi Grad, klub u kojem treniram jedva opstaje. Cijena pištolja s kojim ja treniram je oko tri hiljade eura. To je mizerna cijena za rezultate koji se postižu. Naš klub dobije 9.000 KM od Kantona Sarajevo i to jedva da pokrije troškove odlaska na takmičenje. Jednostavno nemamo podršku za opremu”, navodi Bejdić. 

Na pitanje je li BiH ostala bez jednog učesnika Paraolimpijskih igara, Bejdić za Patriu kaže da je na Evropskom prvenstvu u Beogradu ostvario normu za Svjetsko u Australiji. 

“Svjetsko prvenstvo u Australiji mi je jedina preostala šansa da ostvarim kvotu za Paraolimpijske igre. Ako ne dobijem novi pištolj, morat ću nastupiti sa starim, a onda je pitanje kako će sve završiti. Zračni pištolj se mijenja svako godinu, dvije. Moj pištolj izaziva podsmjeh na takmičenjima, okupe se drugi takmičari i u nevjerici gledaju čime se takmičimo”, navodi Bejdić. 

Dodaje da takmičari iz drugih gradova imaju osigurane pištolje i puške. 

“Jedino mi iz Kantona Sarajevo, najbogatijeg, nemamo sredstva. Govorim samo o pištolju i municiji. Ništa drugo ne tražimo, ni pripreme ni dodatnu opremu”, rekao je Bejdić za agenciju Patria i najavio novo takmičenje u Novom Sadu. 

Kaže da će vidjeti šta će se tamo desiti i hoće li biti diskvalifikovan. 

“Ja sam deset godina državni prvak, 15 godina kantonalni prvak. Pitam se kako to da sa svojim rezultatima nisam zaslužio da mi se omogući minimalna podrška. I dalje treniram, ali izostanak te minimalne podrške prilično frustrira”, rekao je Bejdić.  
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!