Marketing USKinfo.ba
 Parlament BiH danas nastavlja raspravu o Pelješkom mostu

Nastavak sjednice

Parlament BiH danas nastavlja raspravu o Pelješkom mostu

Objavljeno na dan 13.09.2017 - 10:05 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas će biti nastavljena raspravom o izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, čiji je podnosilac Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Raspravu o ovom izvještaju na sjednici, koja je prekinuta 7. septembra, obilježili su žustri i suprotstavljeni stavovi bošnjačkih zastupnika i zastupnika HDZ-a.

Već je poznato da će se Zastupnički dom PSBiH očitovati i o Deklaraciji koju je predložio Klub zastupnika iz SDA, a iza koje stoji 24 zastupnika.

BiH će usvajanjem Deklaracije poslati jasnu poruku Hrvatskoj da se izgradnji Pelješkog mosta ne protivi samo jedna politička stranka već većina stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da su pored SDA potpisnici Deklaracije i zastupnici iz reda SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka, DF-a, A-SDA i BPS-a.

Zanimljiva je informacija da su SBB-ovi parlamentarci pristali na potpisivanje Deklaracije tek nakon što je iz nje izbačen dio da Zastupnički dom PSBiH traži od nadležnih institucija BiH pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske.

Zastupnici bi trebalo da razmotre i izvještaj o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje mosta između BiH i Hrvatske preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica auto-puta na Koridoru "Pet ce".

Na prijedlog poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića pred zastupnicima bi trebalo da se nađe informacija predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o aktuelnoj situaciji i odnosu Vijeća ministara prema Parlamentarnoj skupštini BiH, te prema parlamentarnoj većini.

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog zaključka Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

Predloženo je da interresorna radna grupa u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu zaključka pripremi zakon i, ako je potrebno, izmjene postojećih zakona na nivou BiH u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije, te da svoje prijedloge uputi u parlamentarnu proceduru posredstvom ovlaštenog predlagača.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!