Parlamentarac Nihad Čolpa: Afrička plemena počela vakcinaciju, a Vlada FBiH još nije nabavila vakcine

DIREKTNA NABAVKA

Parlamentarac Nihad Čolpa: Afrička plemena počela vakcinaciju, a Vlada FBiH još nije nabavila vakcine

Objavljeno na dan 23.06.2021 - 09:46 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


"Afrička plemena su počela vakcinaciju, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još nije direktno nabavila niti jednu vakcinu", poručio je Nihad Čolpa, predsjednik kluba Pokret u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kako je naveo Čolpa, ovaj klub je zatražio od entitetske vlade da parlamentu hitno dostavi prijedlog rješenja nabavke vakcina na odlučivanje, kako bi se konačno završila agonija i provela masovna vakcinacija stanovništva prije četvrtog pandemijskog vala.

"Neshvatljivo je i sramotno da su afrička plemena počela imunizaciju, a da Fadil Novalić (op. a. premijer FBiH) i Vlada FBiH još uvijek nisu uspjeli direktno nabaviti niti jednu jedinu vakcinu. Novaliću odavno ne možemo vjerovati niti ima bilo kakav kredibilitet da pregovora o nabavci vakcina jer šest mjeseci obmanjuje cjelokupnu javnost tako što trijumfalno najavi nabavku i isporuku vakcina u narednih tri, sedam ili 15 dana, a da od toga nikad ništa nije bilo ni do dana današnjeg. Više je nego jasno da premijer Novalić, kao i Vlada FBiH ne brinu za zdravlje građana ovoga entiteta. Parlament FBiH treba preuzeti odgovornost, te na transparentan način donijeti odluku o hitnoj nabavci vakcina", smatra Čolpa.Kako je naveo, ako vlada ne dostavi Parlamentu FBiH prijedlog na odlučivanje, ne preostaje ništa drugo nego da se vlada, pojedinci i institucije izuzmu iz priče o vakcinaciji i hitno poduzme sve što je u mogućnosti ovog zakonodavnog tijela da se pomogne stanovništvu, pa makar kroz paralelno zakonsko djelovanje u odnosu na Vladu FBiH koja nema legitimiteta izbora 2018.

"Ukoliko u naredna dva mjeseca FBiH ne provede imunizaciju što većeg broja stanovništva, slijedi nam zdravstvena i ekonomska najteža jesen nakon rata. Hitna nabavka vakcina pitanje je našeg elementarnog opstank", izjavio je federalni parlamentarac Nihad Čolpa
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!