Patrijarh Irinej: Dok je Srba, biće i Kosova

Hrvatska

Patrijarh Irinej: Dok je Srba, biće i Kosova

Objavljeno na dan 07.01.2017 - 12:00 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Pred stotinjak vjernika i uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić predvodio je božićnu arhijerejsku liturgiju. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej putem javne televizije pozvao je na Božić Srbe da budu dobri susjedi.

Na božićnu arhijerejsku liturgiju u središnji zagrebački pravoslavni hram pristiglo je stotinjak vjernika, dok je jučer na večernje bogoslužje s posvećenjem badnjaka, Saborna crkve bila prepuna vjernika.

Božićnu arhijerejsku liturgiju već tradicionalno uživo je prenosila javna Hrvatska radiotelevizija na prvom programu.

Na kraju liturgije pročitana je božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja koji je čestitao Božić vjernicima koji ga slave prema julijanskom kalendaru riječima "Mir Božji, Hristos se rodi!"

„Hristos isti danas, juče i doveka”, citirao je Irinej.

"Zato vas iz pastirske brige i ljubavi pozivamo da svi zajedno uzmemo učešća u božićnom praznovanju, da ostavimo svakodnevne brige, da prinesemo svoje darove Bogomladencu Hristu – duhovno zlato, tamjan i smirnu, a to znači našu veru, nadu i ljubav – i da se susretnemo sa Bogom i bližnjima", poručio je.

"Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao grdnim sudilištem. Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim", poručio je, između ostaloga, Irinej u božićnoj poslanici.

Od visokih uzvanika, na liturgiji je sudjelovao predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, te nekolicina predstavnika iz Gradske uprave Grada Zagreba.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!