Pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti

POHVALNA INICIJATIVA

Pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti

Objavljeno na dan 07.11.2019 - 07:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Da u BiH ima još pozitivnih inicijativa i priča dokazuje i ona o Kenanu Suljiću iz Srebrenika, mladiću koji je sa svojim timom kreirao aplikaciju koja će pomoći svima koji imaju depresiju ili neki oblik mentalnog oboljenja.

Cijela priča počinje u momentu kada je Suljić vidio podatke Zavoda za zdravstvo TK u kojima je navedeno da se broj mentalno oboljelih u Tuzlanskom kantonu povećao za približno 1.500 ljudi. Broj ga je zabrinuo, ali i natjerao na razmišljanje. Šta se dešava s onima koji ne znaju doći, šta s onima koji oklijevaju, ne smiju ili ne žele priznati da imaju problem?

Bilo je to prije godinu, a Suljić i njegov mali tim su kroz posljednjih 365 dana udahnuli život aplikaciji za koju su dobili mnoštvo pohvala iz cijelog regiona.

Tvorci aplikacije "D-App" osim Suljića su i Amina Madžak iz Konjica, Muamer Galešić iz Bugojna, Sejo Ivković iz Jablanice i Semira Jablić iz Konjica. Podršku su im pružili i centri za mentalno zdravlje Srebrenik i Tuzla, koji su im u cijeloj borbi bili nepresušan izvor motivacije i snage za dalje.

Nije izostala ni podrška građana koji su raširenih ruku dočekali ideju mladog ambicioznog tima. Aplikacija je u veoma kratkom periodu prikupila više od 1.000 lajkova na zvaničnoj Facebook stranici, a na Googleovom App storeu skinuta je više od 200 puta.

"Divan je osjećaj dobiti ovoliku podršku i medijski prostor, a da pri tome ne trebamo mi biti oni koji će to morati forsirati i utjecati na te pozive i podršku. Zaista sam se uvjerio da je sve moguće u našoj državi, samo je stvar toga koliko smo rada i truda spremni uložiti, jer će uvijek biti onih koji će naš uspjeh prepoznati i nagraditi", kaže nam Suljić.

Šta je zapravo D-App?

Ova aplikacija je prototip, tj. najnoviji patent kada je riječ o zdravstvenim aplikacijama. Na ovaj način se oboljela osoba može direktno povezati sa stručnom osobom koja joj može pomoći u vezi s problemima i poteškoćama kroz koje prolazi.

"Rad ove aplikacije svakodnevno će nadzirati stručne osobe iz domova zdravlja s kojima smo potpisali ugovore. Svi oni koji budu koristili aplikaciju moći će je koristiti u četiri formata: animacioni, informacioni, edukacioni i kontakt sa stručnjakom - što je glavni dio aplikacije", kaže nam Suljić dodajući kako je aplikacija potpuno besplatna, ali kako je za sada mogu koristiti samo Android uređaji, mada će ona uskoro biti dostupna i za iOS uređaje.

Korisnici aplikacije ne moraju voditi brigu o narušavanju privatnosti, jer je u ugovoru navedeno kako psihijatri i psiholozi ne smiju otkrivati detalje razgovora koji su vodili sa svojim pacijentima.

Kreatori aplikacije na ovaj način žele pokazati kako se i bez ličnog interesa može kreirati pozitivna stvar koja će pomoći mnogima da se uhvate ukoštac sa svojim problemima i uspješno ih savladaju. Nadaju se kako će ona postati svjetski brend koji će pružiti podstrek, pomoć i nadu i onima van granica Bosne i Hercegovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!