Petrov napao Ljubića: Odbijate dati pravnu pomoć braniteljima HVO-a

Hrvatska

Petrov napao Ljubića: Odbijate dati pravnu pomoć braniteljima HVO-a

Objavljeno na dan 14.12.2018 - 15:09 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Obrazlažući predložene amandmane na predloženu Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o kojoj se danas treba glasati, zastupnik HDZ-a Božo Ljubić istaknuo je da Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske nije prihvatio amandmane MOST-a u vezi sa pružanjem pravne pomoći pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Ljubić je takvu odluku pojasnio činjenicom da su prava hrvatskih branitelja garantirana drugim zakonima i propisima.

"Amandmanom HDZ-a, koji je prihvaćen, obuhvaća se značaj i uloga HVO-a u obrani BiH, te se zauzima za rješenje statusnim i egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije, te se reflektira na Zakon o braniteljima. Dodatno u točki 5 se navodi: Hrvatski sabor očekuje rasvjetljavanje svih dosadašnjih nerasvijetljenih slučajeva ubojstava Hrvata BiH od povratnika do najviših dužnosnika, te učinkovito procesuiranje ratnih zločina uz potpuno jednak tretman pripadnjak svih naroda, i otklanjanje bilo kakvih političkih konotacija, što uključuje i tretman svih ratnih operacija", kazao je Ljubić.

Na ovo je oštro odgovorio MOST-ov Božo Petrov optužujući da odbacivanjem tih amandmana "onemogućava pravna pomoć pripadnicima HVO-a, kojima se po pravilu sudi prema znatno strožijim zakonima".

"Vi kao predstavnici Hrvata iz BiH odbijate dati pravnu pomoć braniteljima HVO-a, za koje znate da su sustavno diskriminirani pred pravosuđem BiH", ocjenio je Petrov.

Prihvaćen je amandman HDZ-a kojim se zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske da jednom godišnje Saboru dostavi izvještaj o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Saborski zastupnici trebali bi se o predloženoj Deklaraciji, uz prihvaćene amandmane, izjasniti u toku dana.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!