Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Visoko

Piramide iz godine u godinu sve popularnije: Udarni dio sezone, turisti stižu iz svih dijelova svijeta

Objavljeno na dan 26.08.2019 - 15:33 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Kada je prije 13 godina saopćio da se u srcu BiH, u Visokom, nalazi najveća piramida na svijetu, Bosanska piramida Sunca, istraživač Semir Osmanagić je izazvao nevjericu, a nekoliko desetina hiljada posjetilaca te 2006. godine je stiglo da se uvjeri u čudo u Visokom.

Zvuk alata

Međutim, 13 godina kasnije Bosanska piramida Sunca je redovna destinacija gostiju iz cijelog svijeta, ali i volonterski centar. Danas je to uređen kompleks, a na samom ulazu su vodiči Fondacije, Namik, Amar, Tarik i Almin, koji u kratkim crtama pojašnjavaju historijat otkrića, te posjetioce upućuju prema betonskim blokovima piramide.

– Ovo je udarni dio sezone kada imamo najveći broj posjetilaca. Tu je naša dijaspora, ali i ljudi iz cijelog svijeta. Ono što je najbitnije jeste da su zadovoljni te nam se vraćaju iz godine u godinu – otkriva Namik Mejdija.

A na betonskim blokovima i sondama gužva. S jedne strane prezentacije na brojnim svjetskim jezicima, a s druge nekoliko desetina volontera. U pitanju su članovi Humanističke akademije HUESA, koji su redovni gosti Visokog već nekoliko godina. Prolazeći sjevernom stranom piramide, do nas dopire zvuk alata s istočnog dijela, a upravo na prijelazu sa sjeverne na istočnu stranu, na bridu, angažirani su volonteri „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!