Pjongjang: SAD je sve uporniji u neprijateljstvu prema nama

!

Pjongjang: SAD je sve uporniji u neprijateljstvu prema nama

Objavljeno na dan 04.07.2019 - 13:11 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Sjeverna Koreja je u četvrtak optužila Sjedinjene Američke Države kako su "sve upornije u svom neprijateljstvu" prema Pjongjangu, uprkos potezima usmjerenim prema promoviranju dijaloga između dvije države.

Te su opaske izgovorene samo nekoliko dana nakon što su sjevernokorejski mediji pozdravili "historijski susret" američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u Demilitariziranoj zoni, granici između dviju Koreja.

Sjevernokorejska misija pri Ujedinjenim narodima u svom saopćenju se poziva na pismo koje su SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka uputile svim misijama UN-a, pozivajući na repatrijaciju svih sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, jer tako nalažu sankcije UN-a protiv Pjongjanga.

Sankcije kao 'lijek za sve'

Pismo jasno pokazuje, dodaje se u saopćenju, kako je "Washington, dok govori o dijalogu između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD-a, ustvari, sve više neprijateljski nastrojen prema DPRK-u".

Smiješno je, nastavlja se u saopćenju, da SAD na sankcije protiv Sjeverne Koreje gleda kao na "lijek za sve probleme".

Trump je u nedjelju postao prvi američki predsjednik koji je kročio na tlo Sjeverne Koreje, kada je, prilikom susreta u pograničnom selu Panmunjomu, prekoračio crtu razdvajanja između dviju Koreja.

Američka politika i dalje zagovara sankcije, no Trump je u više navrata ponovio da mu se ne žuri pritiskati Sjevernu Koreju oko pitanja denuklearizacije sve dok se ne vrše nuklearni pokusi i ne ispaljuju balistički projektili.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!