Platforma za progres poziva na bojkot hrvatskih prozvoda i odmarališta:  Hrvatska omalovažava BiH!

Saopćenje

Platforma za progres poziva na bojkot hrvatskih prozvoda i odmarališta: Hrvatska omalovažava BiH!

Objavljeno na dan 29.07.2019 - 10:19 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje Platforme za progres koje prenosimo u cjelosti:

Hrvatska omalovažava Bosnu i Hercegovinu

Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju. Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu.

Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj.

Hrvatska neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste.

Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove. Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes.

Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu. Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH,  Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!