Plenković: Diplomatija se pretvorila u kidnapovanje vakcine protiv koronavirusa

NAJAVIO MOGUĆE TUŽBE

Plenković: Diplomatija se pretvorila u kidnapovanje vakcine protiv koronavirusa

Objavljeno na dan 25.01.2021 - 15:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da se diplomatija oko vakcina pomalo pretvara u kidnapovanje te kao mogućnost naveo zajedničku tužbu EU protiv proizvođača vakcina ako ne ispune obaveze ugovora.

Plenković je nakon sastanka Međuresorne radne grupe za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Evropske unije rekao da je na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak izražen čvrst stav da se treba poštovati zacrtan rok.

"Rekao sam da će diplomatija oko vakcinacije biti glavna zadaća, sada se pretvara u kidnapovanje vakcina", istakao je Plenković.

Događa se, kaže, to da pojedine zemlje i naručielji plaćaju više po dozi nego što je platila EU.


"Tu se događa nešto van onoga što je dogovoreno, a mi ćemo insistirati na poštivanju ugovora", poručio je.

Plenković je istakao da Hrvatska još nije išla prema drugim vakcinama od ovih za "koja su se opredijelili temeljem pouzdanosti i članstva u EU" jer je dogovor, kaže, bio da "se oni sami ne krenu obraćati proizvođačima".

"Jednom kad to krene, onda nema zajedničkog dogovora. Zajednički dogovor treba osigurati da do ljeta imamo bez dilema pokrivenu svu ugroženu populaciju, to je najbitnije", naglasio je.

Italija sprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković misli da će to biti zajednička aktivnost na nivou EU.

"Stranka tog ugovora je Komisija, oni su to potpisivali umjesto nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obaveze ispune", istaknuo je.

Na pitanje hoće li Evropska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država, odgovorio je da ne vidi logiku u takvom potezu.


"Ako imate ugovor i plaćate nemali iznos po dozi, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama, a ne obrnuto. Mislim da ćemo osigurati doze za drugu turu vakcine. Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan, ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da neko ko je primio prvu dozu ne primi drugu na vrijeme", poručio je.

Kada je riječ o političarima, rekao je da ne postoji na nacionalnom novu ni stotinu njih koji su se vakcinisali prvom dozom.

"Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro i da se vakcinišu ministri koji nisu preboljeli koronu. Sabor je jednako važan, ako ne i važniji od drugih institucija. Nema tu neke agende na nivou vlade da se nekome uskrati. To su važne političke poruke", dodao je.

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u februaru, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku.

Trenutno raspoloženje na nivou EU je, kaže, takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada veliki oprez. Dinamika vakcinacije je zbog usporavanja isporuke sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez.


"Brojke jesu ohrabrujuće, povoljnija je situacija nego inače, ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći da držimo za rogove epidemiju i upravljamo njom. To nije realno, niko nije još u toj fazi. Nakon jučerašnje rasprave smatramo da je situacija zahtjevna, ministri su dobili nalog da pripreme dva do tri područja u kojima se tokom februara može napraviti manji iskorak kako bismo bez većeg rizika mogli zakoračiti u proljeće", rekao je Plenković.

Na pitanje o tome hoće li se djeca u školu vraćati početkomfebruara poručio je da će sve rastumačiti Stožer na svojoj konferenciji u podne.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!