Plenković o Bleiburgu i režimu: Nakon sloma NDH bili smo lišeni slobode i demokratije

75. GODIŠNJICA

Plenković o Bleiburgu i režimu: Nakon sloma NDH bili smo lišeni slobode i demokratije

Objavljeno na dan 15.05.2020 - 07:16 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, vezano uz obilježavanje 75. obljetnice Blajburške tragedije, da "ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo".

"Danas, tri četvrt stoljeća kasnije prisjećamo se tog teškog poglavlja hrvatske povijesti te se sjećamo svih žrtava. 

Za savremenu vremenu Hrvatsku koja je sazdana na slozi i jedinstvu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, to je danas moralna obveza", rekao je Plenković na početku Vladine sjednice, javila je Hina.

Istaknuo je kako "ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo, a to je bila jedna od glavnih političkih oporuka prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je i sam bio sudionik hrvatskog antifašističkog pokreta".

Plenković je podsjetio da je u Zapadnoj Europi pobjeda nad fašizmom prije 75 godina bila ključna za uspostavu demokratskih poredaka koji su u poratnim godinama krenuli putem pomirenja, gospodarskog oporavka i ujedinjenja, kako bi se Europi donio trajan mir i onemogućio bilo kakav budući sukob.

No, upozorio je, u Srednjoj i Istočnoj Evropi kraj Drugog svjetskog rata donio je poraz fašističkog terora i ratnih strahota ali nije donio demokraciju nego novi totalitarizam, tj. komunizam koji je doživio svoj slom tek padom Berlinskog zida.

Plenković je rekao kako je takva sudbina 1945. godine, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još gotovo pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije.

Dok je kraj Drugog svjetskog rata u Zapadnoj Europi označio kraj neviđenim ratnim strahotama i fašističkim zločinima, u kojima posebno mjesto ima Holokaust, u Hrvatskoj je svibanj 1945. i sinonim za strašne poratne komunističke zločine. Odnos prema tom bremenitom i slojevitom razdoblju hrvatske povijesti bolan i traumatičan. Tada su deseci hiljada ljudi, razoružanih vojnika poraženih snaga, ali i velik broj civila koji su bježali od uspostave komunističkog režima, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta pobijeni bez suda i zakapani bez groba.

Plenković je istaknuo da se to događalo i nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a taj masovni zločin, kao i progoni i hapšenja svih tzv. klasnih neprijatelja i neistomišljenika, te represalije prema Katoličkoj crkvi, izazvale su nemir i strah kod velikog djela hrvatskog naroda.

Također, poratni montirani proces protiv blaženog kardinala Alojzija Stepinca, iako je u brojnim navratima glasno ustao protiv svih diskriminacija i osobno spasio brojne Židove i Srbe, dodatno je kompromitirao tadašnju vlast i proklamirana načela pravde, istaknuo je.

Smatra kako je to razlog zašto je danas u Hrvatskoj odnos prema tom bremenitom i slojevitom periodu hrvatske povijesti bolan i traumatičan, iako je jasno da je zahvaljujući antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica.

Plenković je poručio kako je "na nama danas da na tim temeljima zajedno gradimo evropsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima, da zajedno izgrađujemo društvo u kojem se promiče kultura sjećanja, tolerancija i međusobno poštovanje".

"To prije svega dugujemo sebi, a osobito našim mladima kako bismo staloženim pogledom na prošlost i s optimizmom prema budućnosti, neopterećeni, mogli graditi još bolju Hrvatsku", kazao je Plenković.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!