Plenković o migrantskoj krizi: Svi smo solidarni s Grčkom

SASTALI SE LIDERI EU

Plenković o migrantskoj krizi: Svi smo solidarni s Grčkom

Objavljeno na dan 04.03.2020 - 06:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Evropska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

Ondje su stigli kako bi podržali Grčku s obzirom na napore koje poduzima u zaštiti svoje, ujedno i vanjske granice EU-a sprečavajući nezakonite migracije.

"Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom", kazao je.

Evropski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati vanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU-a na tu temu.

Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

"Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija", rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

Plenković je ustvrdio da je situacija slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. "Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je", kazao je Plenković.

U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras.

"Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu", zaključio je Plenković.

Vrh EU-a okupio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila vrata" izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi "dijeliti teret" s Turskom, prenosi Hina.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!