Plenković spašava turističku sezonu: Hrvatska ide u dogovore s pojedinim zemljama

U RALJAMA PANDEMIJE

Plenković spašava turističku sezonu: Hrvatska ide u dogovore s pojedinim zemljama

Objavljeno na dan 06.05.2020 - 11:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Hrvatska se odlično nosi sa zdravstvenim segmentom koronavirusa, ali izbijanje pandemije preklopilo se s vremenom njihovog predsjedanja Vijećem EU, a i državanje velikog samita u Zagrebu je preraslo u online događaj.

Ipak, za Hrvatsku je ključna turistička sezona, glavni dio njene ekonomije, koja zbog ograničenja pandemije koronavirusa je potpuno ugrožena.

U intervjuu za evropski Politico hrvatski premier Andrej Plenković govorio je upravo o teurističkoj sezoni te kazao da ako se ne uspije na nivou čitave EU dogovoriti način prelaska granica za turiste, onda će se sklapati bilateralni dogovori između pojedinih zemalja, a Hrvatska, priprema takve dogovore sa Slovenijom, Češkom, Austrijom, Slovačkom, možda i Njemačkom, ponadao se Plenković.

"Ključna će biti konvergencija epidemiološke situacije. 

Neću reći da će cijela mediteranska obala biti COVID-free, ali skoro. Ako se stvari uspore diljem EU, možemo biti malo hrabriji i balansirati između epidemioloških preporuka držanja fizičke distance i djelomičnog spašavanja turističke sezone. Trenutno sam optimističan. Ako se epidemija obuzda na način na koji je to danas, i ako se postigne daljnji napredak. mogu optimistično reći da barem dio turističke sezone može biti spašen. Trebali biste doći, poručio je Plenković evropskim čitateljima portala Politico.eu.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!