Plin u domaćinstvima Federacije BiH pojeftinjuje

OD 1. JANUARA

Plin u domaćinstvima Federacije BiH pojeftinjuje

Objavljeno na dan 20.11.2020 - 10:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


BH-Gas je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog plina formirao prijedlog nove veleprodajne cijene i trebalo bi da od 1. januara 2021. godine dođe do smanjenja od 8,5 posto u odnosu na trenutno važeću veleprodaju cijenu prirodnog plina koja iznosi 530 KM/1000 Sm3.

Nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije će, kako je saopćeno iz BH-Gasa, biti 485 KM/1000 Sm3.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je za Klix.ba da će cijene biti niže prema građanima i industriji.

"Vlada FBiH i resorno ministarstvo prate analizu cijena. Kad god dođe do odstupanja uvoznih cijena, BH-Gas napravi kalkulaciju, obavijesti ministarstvo i proceduralno zatvorimo taj krug tako što Vladi damo saglasnost da se izvrši korekcija cijene. Ovog puta je došlo do blagog pada. Mi ćemo odluku pustiti u proceduru. Nadam se da će to do 1. januara biti završeno. Godine 2021. će biti za 8,5 posto niža cijena plina prema građanima i industriji", kazao je Džindić.


Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, izjavio je za Klix.ba da im je u interesu da ljudi što više troše ovakvu vrstu energenata, jer su ekološki prihvatljivi.

BH-Gas je dostavio procjenu troškova grijanja za prosječan stambeni prostor od oko 80 m2.

"Analiza je napravljena s primijenjenom novom veleprodajnom cijenom prirodnog gasa i ovim želimo obavijestiti javnost da je cijena prirodnog plina s PDV-om, na distributivnim sistemima apsolutno konkurentna ostalim energentima, a posebno onim gorivima koja zagađuju zrak. Smatramo da ova konkurentnost prirodnog gasa daje dobru osnovu za prelazak sa čvrstih goriva na prirodni gas", saopćeno je iz BH-Gasa.

Foto:Ilustracija/ShutterstockTAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!