Počela sjednica Parlamenta, HDZ traži da se stanje o pravosuđu skine s dnevnog reda

KONAČNO ZASJEDAJU

Počela sjednica Parlamenta, HDZ traži da se stanje o pravosuđu skine s dnevnog reda

Objavljeno na dan 14.06.2019 - 11:17 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti govora o stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi, a HDZ je tražio je da se sa dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na aktuelno stanje u bh. pravosuđu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto konstatovala je kako postoji kvorum za odlučivanje. Naime, na sjednici je prisutno pet zastupnika izabranih na teritorij RS-a i to zastupnici iz reda SDS-a, PDP-a i jedan zastupnik SDA.

Šef Kluba zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović tražio je da se sa dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na aktuelno stanje u bh. pravosuđu, a u okviru koje zastupnici trebaju raspravljati o Izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2018. godinu.

Riječ je uzeo i zastupnik Šemsudin Mehmedović koji je rekao da se zastupnici ne bi trebali danas raspravljati o Izvještaju VSTV-a za 2018. godinu ističući da se ova tačka treba razmatrati odvojeno, odnosno da zastupnici danas trebaju raspravljati samo o stanju u bh. pravosuđu i aferi “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Zastupnik Saša Magazinović rekao je da se ne slaže s Mehmedovićem i da je SDA imala mogućnost inicirati raspravu na ovu temu. On je kazao da SDA ima čak veće mogućnosti te da je mogla inicirati raspravu preko člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Vijeća ministara BiH.

“Kada nešto iniciraju drugi zastupnici onda kažete ne valja vam materijal. Ovaj materijal smo našli na stranici VSTV-a, nismo ga dobili od PSBiH ili Predsjedništva BiH. Nije korektno to što radite. Progovorite o nepravdi u pravosudnom sistemu ili i dalje šutite i potvrdite da ste i vi dio toga”, kazao je Magazinović.

Današnjem zasjedanju ne prisustvuju predstavnici VSTV-a kao ni zastupnici iz reda SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske. Parlamentarci iz ovih stranaka ranije su kazali kako neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok se Zoran Tegeltija ne imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sjednici prisustvuje 28 od 42 državna parlamentarca, a zastupnik Jasmin Emrić rekao je da mu je drago što građani napokon imaju priliku čuti da su zastupnici “živi i zdravi” ističući da mu je zadovoljstvo što zastupnici imaju priliku raditi.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!