Podaci Granične policije za 2019. godinu: Spriječen ulazak 13.000 migranata!

Migrantska kriza traje dvije godine u BiH

Podaci Granične policije za 2019. godinu: Spriječen ulazak 13.000 migranata!

Objavljeno na dan 11.01.2020 - 17:16 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Pripadnici Granične policije BiH spriječili su u protekloj godini ulazak 13.251 migranta u našu zemlju. 

Ove osobe spriječene su u pokušaju ilegalnog prelaska u Bosnu i Hercegovinu sa područja susjednih zemalja, na koje su se i vratili.

Pad u decembru

Ovo je zvanično potvrđeno za “Dnevni avaz” iz ove policijske agencije. 

Najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice BiH na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentiran je na granici s Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na području Trebinja, Zvornika, Huma, Višegrada i Bijeljine.

Pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH evidentirani su na granici s Republikom Hrvatskom, na područjima Velike Kladuše, Bihaća, Martin Broda i Posušja, rečeno nam je iz Granične policije.

Kad su u pitanju podaci o broju osoba/migranata odvraćenih od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH iz Srbije i Crne Gore, iz Granične policije kažu da se može zaključiti da je u decembru primjetan trend pada.

- Radi se o redovnom sezonskom trendu pada, koji kontinuirano biva zabilježen završetkom ljetnih mjeseci i dolaskom hladnijeg vremena te je skoro identičan trend zabilježen i u isto vrijeme prošle godine (2018., op. a.) - rečeno nam je.

Migrantska ruta

U strukturi državljanstava, vraćene osobe najčešće su iz Pakistana, Afganistana, Iraka, Sirije i Irana, što korespondira s najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana. 

Sve ovo dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u toj regiji i zbivanja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, istaknuto je.

Radimo po Zakonu

Iz Granične policije BiH pojašnjeno nam je da ove radnje predstavljaju mjeru predviđenu članom 37. Zakona o graničnoj kontroli, koja je provedena direktnim angažiranjem službenika Granične policije BiH neposredno na graničnoj liniji. 

- Na taj način je i obavljeno sprečavanje stranih državljana da ilegalno uđu na područje BiH - kažu iz ove policijske agencije.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!