Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja droge u zemlje EU

SKANK SAKRIVALI U BIH

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja droge u zemlje EU

Objavljeno na dan 05.08.2020 - 09:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su se organizovali s ciljem krijumčarenja opojne droge u evropske države.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv F.G. (1947), D.S. (1990), A.V. (1981) i M.B. (1981). koji se terete za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje velikih količina opojne droge marihuana "skank" sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema teritoriji Republike Hrvatske i Evropske unije.

Optuženi se terete da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, radi ostavarivanja nezakonite imovinske koristi, u vremenskom periodu od 2018. do
30. januara 2019. godine, organizovali i realizovali više kamionskih transporta opojne droge marihuana "skank" čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu u BiH
dostiže iznos od najmanje 1.000 eura po jednom kilogramu.

Optuženi su u više navrata, prethodno nabavljenu opojnu drogu u velikim količinama, za ugovorene novčane iznose, u međusobnom dogovoru, te u dogovoru sa drugim osobama prepakivali i sakrivali u tovarne prostore teretnog motornog vozila, te tako sakrivenu drogu krijumčarili iz BiH i dalje prema zemljama EU.

Krijumčarenu drogu su sakrivali na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, nakon čega su dogovarali njenu dalju prodaju, isporuku i preuzimanje. Krijumčarena opojna droga je u dva navrata u ukupnoj količini od oko 761 kg otkrivena policijskim aktivnostima i oduzeta od počinilaca, što predstavlja jednu od najvećih zaplijena opojnih droga u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
 
Odlučnu borbu protiv organizovanih struktura narko-kriminala tužilaštvo, zajedno sa svim nadležnim policijskim agencijama, nastavlja i u budućnosti u cilju uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!