Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića

Objavljeno na dan 16.12.2020 - 08:48 | Izvor: USKinfo.ba |


Osumnjičeni se tereti za krivična djela protupravno lišenje slobode iz člana 147. i ometanje rada pravosuđa iz člana 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.  

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

-      Šahinpašić Vahidina, rođenog 1974. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Osumnjičeni se tereti da je, dana 30. augusta 2017. godine, u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, bez poštovanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužioca i suda izdao naredbu službenicima SIPA-e da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Postupajući po naredbi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašić Vahidina, službenici SIPA-e su uhapsili navedenu osobu te je protivzakonito držali lišenu slobode.


Osumnjičeni  se također tereti da je u noći 05/06. septembra 2017. godine, u  svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužioca Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić Vahidin se tereti se da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, drugom protivpravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u krivičnom postupku  koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio krivično djelo protupravno lišenje slobode iz člana 147. stav 1. KZ-a BiH i krivično djelo - ometanje rada pravosuđa iz člana 241. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!