Podignuta optužnica protiv Keserovića i Kasupovića zbog ratovanja u Siriji

U decembru 2019. prebačeni u našu zemlju

Podignuta optužnica protiv Keserovića i Kasupovića zbog ratovanja u Siriji

Objavljeno na dan 13.03.2020 - 12:11 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Keserovića, zvanog Muhamed, i Senada Kasupovića, zvanog Muatesim, koja ih tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji. 

Obojica se terete da su 2013. otišli u Tursku, odakle su ilegalno prešali u Siriju, s namjerom da se priključe strukturama tzv. ISIL-a, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom. 

Optuženi su na području Sirije boravili šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, kada su, zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom,  učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se na strani snaga takozvanog ISIL-a.

Kasupović i Keserović su, zajedno s pet drugih osoba u decembru 2019., avionom prebačeni u BiH. Osim njih, optužnica je podignuta protiv Armena Dželke, koji se tereti za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

Zajedno s njima, u decembru su prebačeni Muharem Dunić, Emir Ališić, Milarem Berbić, i Hamza Labidi, koji su osumnjičeni za učešće na stranim ratištima, a Sud BiH im je svima odredio pritvor u kojem se i dalje nalaze.

Kako je "Avaz" već pisao, tromjesečni pritvor istječe im 19. marta, a Tužilaštvo BiH podignut će za sve njih optužnicu do kraja ove ili sredinom naredne sedmice. Najviše dokaza postoji protiv osumnjičenog Keserovića.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!