Podignuta optužnica protiv osam lica za koruptivno krivično djelo

Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica protiv osam lica za koruptivno krivično djelo

Objavljeno na dan 24.11.2021 - 08:18 | Izvor: USKinfo.ba |


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je, a Sud BiH potvrdio, optužnicu protiv:

- Milošević Gorana, rođenog 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, policijskog službenika Granične policije BiH,

- Kašiković Svetozara, rođenog 1983. godine u Trebinju, državljanina BiH, policijskog službenika Granične policije BiH,

- Pravica Vladislava, rođenog 1972. godine u Trebinju, državljanina BiH i R Srbije, policijskog službenika Granične policije BiH,

- Rogač Milorada, rođenog 1966. godine u Foči, državljanina R Crne Gore,

- Đurica Darka, rođenog 1982. godine u Stocu, državljanina BiH,

- Rogač Zorana, rođenog 1957. godine u Bileći, državljanina BiH,

- Svorcan Gorana, rođenog 1969. godine u Bileći, državljanina BiH, i

- Milinić Aleksandra, rođenog 1991. godine u Trebinju, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, u vremenskom periodu od mjeseca decembra 2020. godine do sredine aprila 2021. godine, postali pripadnici grupe ljudi sa ciljem učinjenja krivičnih djela krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela i izbjegavajući mjere carinske kontrole bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Prema navodima optužnice, svako od pripadnika grupe imao je određenu ulogu - optuženi Milošević Goran, Kašiković Svetozar i Vladislav Pravica, u svojstvu policijskih službenika Granične policije BiH, primanjem dara i drugih oblika koristi da ne izvrše što bi morali izvršiti, odnosno neizvršavanjem svojih službenih dužnosti omogućavali drugim optuženima da prevoze preko državne granice veće količine akciznih proizvoda-cigareta, koji nisu označeni akciznim markicama BiH s ciljem njihovog stavljanja u promet na teritoriji BiH.

Optuženi Milošević Goran, kao pripadnik Granične policije BiH, optužen je da je pružao i usluge pratnje i usmjeravanja kretanja u graničnom pojasu te ustupanja nepripadajućih registarskih oznaka drugim pripadnicima grupe. Pored ove uloge ovlaštena službena lica su omogućavala većem broju različitih lica da nezakonito prelaze državnu granicu na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH, bez vršenja granične kontrole i provjera, čime su ostvarivali imovinsku korist u njima poznatim iznosima,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!