PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TRGOVINU LJUDIMA

BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA TRGOVINU LJUDIMA

Objavljeno na dan 18.06.2020 - 09:28 | Izvor: USKinfo.ba |


 

Optuženi državljanin Irana tereti se da je na području BiH, iskoristio težak položaj migrantske populacije radi iskorištavanja žrtve u svrhu radne eksploatacije.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:
 
-Hushang Ebrahimi, rođen 1994. godine u Iranu, državljanin IR Iran, nastanjen na području Mostara, lišen slobode i nalazi se u pritvoru.
 
Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, iskoristio težak položaj migrantice, samohrane majke sa područja Irana sa malodobnim djetetom starosti 3 godine, koja je boravila u BiH. 

Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU, nakon čega je, iskoristivši njezin težak položaj, neznanje jezika i situaciju u kojoj se nalazi, prijetnjama po život i zdravlje žrtve i njezina djeteta, primoravao oštećenu da protiv svoje volje radi različite fizičke i kućanske poslove vezane za održavanje stanova i prostorija, u koje je smještao ilegalne migrante radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU.
 
U izvršenju kaznenih djela, optuženi je otkriven aktivnostima koje su proveli Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, te je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.
 
Optuženi se tereti da je koristeći prijetnju uporabe sile i drugih oblika prinude, obmanu i dovođenje u položaj bespomoćnosti vrbovao i primio osobu u svrhu iskorištavanja radi služenja te osobe u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište ili čiji nije državljanin, što je suprotnosti sa Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i djecom iz 2000. godine, te time počinio kazneno djelo –trgovina ljudima iz članka 186. KZ BiH.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!