Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici

Kršenje "Inzkovog zakona"

Podnesena krivična prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida u Srebrenici

Objavljeno na dan 15.10.2021 - 08:29 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH.

Iz IGK-a su dodali da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

"Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima", kažu iz IGK-a.Dodali su da je ovim ukazom Cvijanović, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavnopravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reperkusije na mir i sigurnost ,ne samo u našoj zemlji nego i u regionu i šire.

Nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!