Pogledajte ročišta IDIL-ovcima deportovanim u BiH: Razotkrili ih telefoni i saborci-pokajnici

OSUMNJIČENI ZA TERORIZAM

Pogledajte ročišta IDIL-ovcima deportovanim u BiH: Razotkrili ih telefoni i saborci-pokajnici

Objavljeno na dan 20.12.2019 - 19:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Senadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, osumnjičenim IDIL-ovcima, koji su sinoć deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu.

Pritvori su im određeni zbog opasnosti od bjekstva, a pod istragom su zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

Sumnjiče se da su se borili za IDIL u Siriji i Iraku. Ročišta o određivanju pritvora održana su sinoć u Sudu BiH, a svoju odbranu iznijeli su i osumnjičeni.

Tužilac Tužilaštva BiH kazao je za Senada Kasupovića da je on bio jedan od prvih državljana BiH koji je otišao na područje Sirije i pridružio se IDIL-u.

"On je veteran koji je više puta ranjavan. Mi smo 2016. godine predložili određivanje pritvora jer smo tada prikupili dovoljno dokaza. Slušali smo određene brojeve telefona u BiH i na jednom od tih se javljao Kasupović koji je objašnjavao u detalje gdje se nalazi, koliko puta je ranjavan, u kojoj je jedinici, gdje je ranjen itd. Prikupili smo i izjave svjedoka koji su potvrdili ovo sve", rekao je tužilac.

Advokat Senad Bilić se usprotivio pritvoru i zatražio mjere zabrane. Osumnjičeni Kasupović kazao je kako mu je posljednja adresa bila u Velikoj Kladuši te da ne zna u ovom trenutku gdje su mu supruga i djeca.

Za Miralema Berbića Tužilaštvo BiH je kazao da je svjedok prepoznao osumnjičenog kao jednog od boraca IDIL-a, te da imaju snimak na kojem pripadnici IDIL-a iz BiH govore kako treba uništavati i ubijati druge i drugačije. Berbić je prije odlaska u Siriju živio u Zenici.

"Radi se o snimku 'Ponos je u džihadu' na engleskom jeziku s titlovima na bosanskom jeziku. On je od augusta 2014. godine van BiH i za njim je bila raspisana potjernica", rekao je tužilac.

Tužilaštvo BiH je za Emira Ališića kao jedan od dokaza imao iskaz svjedoka koji je sa osumnjičenim otputovao u Siriju 13.12.2013. godine. U Siriju je otputovao avionom preko Istanbula. Za njim je također bila raspisana potjernica. Ališić je rekao kako se davno htio vratiti u BiH, ali nije mogao i nije imao uslova za to.

Jasmin Keserović je poznat po video porukama koje je slao građanima BiH, prije svega simpatizerima IDIL-a i pozivao ih da ustanu, ubijaju kršćane u svojim gradovima, postavljaju eksplozive itd. Prema riječima Tužilaštva BiH, Keserović je u Siriju otišao u januaru 2013. godine.

Njegov advokat Senad Dupovac rekao je da je Keserović otišao u Siriju kao mlađi punoljetnik kada je imao 19 godina te da tada još nije prošao njegov period adolescencije i nije mogao donositi racionalne odluke. Istakao je i da su drugi pravili niz lažnih profila njegovog branjenika i zloupotrebljavali ih.

Hamza Labidi se predao Kurdima u februaru 2019. godine kao pripadnik IDIL-a, što su zabilježile i kamere. Od porodice ima samo nanu i daidžu, očuha koji je u zatvoru i majku koja je vjerovatno u sirijskom kampu.

"Bili smo u pritvoru 10 mjeseci, bili smo u logorima. Izluđivali su nas psihički i fizički", rekao je Labidi.

Osumnjičeni teroristi su prije deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, uz ostalo i da su ih za oproštaj, prije deportacije, tukli Kurdi. Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će svi muškarci biti podvrgnuti medicinskim pregledima.

BiH bi u narednom periodu trebala prihvatiti blizu 200 povratnih sa stranih ratišta, među kojima su žene i djeca.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!