Pohod na Bobovac: Molitva za domovinu i sve narode koji žive u njoj

Poštivati i njegovati prošlost

Pohod na Bobovac: Molitva za domovinu i sve narode koji žive u njoj

Objavljeno na dan 24.10.2015 - 18:32 | Izvor: USKinfo.ba | oslobođenje.ba


Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je danas dvanaestom Molitvenom pohodu na Bobovac djelatnika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH i redarstvenika na entitetskim i državnim nivoima, zajedno s vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije.

Kako je prenio Hrvatski medijski servis, program molitvenog pohoda započeo je okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle se organizirano, u molitvenoj procesiji, krenulo prema Bobovcu.

Misno slavlje predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, koji je istaknuo "da smo se okupili u hrvatskom kraljevskom gradu Bobovcu da molimo za domovinu i za sve narode koji žive u njoj". Kazao je da poštivanjem i priznavanjem drugog i drugačijeg, izgrađujemo mir i perspektivu za napredak.

Predsjednik Federacije istaknuo je da "molitvenim pohodom na Bobovcu njegujemo bosansko-hercegovačku državnost, koja se oslikava na tom mjestu". Kazao je i to da trebamo "poštivati i njegovati povijest, te da svi oni koji obnašaju dužnost, nose odoru, trebaju ugraditi poštenje u svoj rad, i time pridonijeti svjetlijoj budućnosti svih nas".

Molitveni pohod Bobovcu povezuje se sa sjećanjem na dan smrti bosanske kraljice Katarine. Njegova svrha je ujedinjenje svih u molitvi za vlastite potrebe, za nakanu vlastitoga naroda i domovine Bosne i Hercegovine, ali i svih ljudi i naroda koji u njoj žive. Bobovac je prethistorijska gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad. Nalazi se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!