Pojašnjavamo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH

NEOPHODNE PROCEDURE

Pojašnjavamo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH

Objavljeno na dan 03.07.2020 - 09:25 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Jedna od zemalja s kojom Bosna i Hercegovina ima najfrekventniji saobraćaj je Austrija, a za pojašnjenje brojnih nedoumica o restrikcijama prilikom prelaska granice obratili smo se njihovom diplomatskom predstavništvu u našoj zemlji.

Kako su za Klix.ba pojasnili iz Austrijske ambasade u Sarajevu ulazak u Austriju regulisan je uredbom savezne vlade, a ona privremeno važi do 30. septembra 2020. godine.

"U principu je ovom Uredbom definisano da sva lica, neovisno od njihovog državljanstva, moraju posjedovati ljekarsko uvjerenje i test negativan na SARS-COVID-2 (koji ne smiju biti stariji od četiri dana u trenutku ulaska u državu) ili moraju započeti kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, osim ukoliko su u posljednjih 14 dana prije ulaska u Austriju boravili samo u zemljama koje su navedene na posebnoj listi. Za direktne letove za Austriju iz zemalja izvan Šengenskog prostora trenutno važe posebna pravila i veoma često je neophodno pojedinačno i posebno ispitati tačne okolnosti putovanja", navode oni.

 

Ulazak austrijskih državljana u Bosnu i Hercegovinu regulisan je odlukom Vijeća ministara BiH o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca koje je donijelo zabranu ulaska za sve strane državljane (osim za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore). Austrijanci u skladu s tim ne smiju ući u Bosnu i Hercegovinu.

Postoje sljedeće iznimke:

- Vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu, lica u tranzitu bez zaustavljanja, piloti i posada aviona, lica sa stalnim boravkom u Bosni i Hercegovini, zdravstveni radnici, službe i timovi Civilne zaštite, uposlenici međunarodnih organizacija i pripadnici EUFOR-a, diplomatsko-konzularno osoblje akreditirano u Bosni i Hercegovini i lica sa posebnom dozvolom za ulazak u Bosnu i Hercegovinu izdatom od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Državljani Bosne i Hercegovine sa dvojnim državljanstvom mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa ličnom kartom izdatom od nadležne institucije.

- Austrijski državljani koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze radi prisustva ukopu članova uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) mogu boraviti u Bosni i Hercegovini najviše 72 sata od trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu. Lica moraju posjedovati dokaz o smrti i srodstvu sa umrlom osobom.

- Austrijski državljani mogu iz poslovnih razloga i radi posjete firmi u Bosni i Hercegovini ući u zemlju, pod uslovom da posjeduju negativan test na SARS-CoV-2 (test ne smije biti stariji od 48 sati u trenutku ulaska) i pismeni poziv izdat od strane firme koju posjećuje.

- Bračni partneri i djeca državljana Bosne i Hercegovine smiju ući u Bosnu i Hercegovinu i ako sami ne posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Za povratak Austrijanaca iz Bosne i Hercegovinu u Austriju važi sljedeće:

- Moguće je izbjeći karantin nakon povratka u Austriju iz Bosne i Hercegovine ukoliko lice posjeduje ljekarsko uvjerenje i negativan test.

- Ukoliko ovo nije slučaj, onda je neophodno stupiti u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Međutim, postoji i mogućnost prijevremenog prekida kućne samoizolacije ukoliko se u Austriji uradi test i ukoliko je rezultat testa negativan.

Foto: Shutterstock
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!