Pokrenut disciplinski postupak protiv vojnika koji je veličao Ratka Mladića!

OSBiH

Pokrenut disciplinski postupak protiv vojnika koji je veličao Ratka Mladića!

Objavljeno na dan 12.02.2018 - 13:39 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokrenule su disciplinski postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića, koji je na svom Instagram profilu veličao Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Policijski organi u BiH također provjeravaju navode prijave protiv Tojčića, koji je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma.” U opisu slike, Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku: “Hvala za sve!!”, o čemu je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

- Zbog kršenja i nepoštovanja zapovijedi koje tretiraju problematiku postavljanja sadržaja na društvene mreže te fotografiranja na vojno-kontroliranom području, a sve u skladu sa zakonima i pravilima OS-a i Ministarstva odbrane (MO) BiH, pokrenut je disciplinski postupak protiv Tojčića - potvrđeno je u Ministarstvu odbrane BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Disciplinski postupak još nije proveden do kraja, a u Ministarstvu odbrane BiH navode da, ukoliko se utvrde propusti, bit će mu izrečena disciplinska mjera.

Tojčić nije jedini pripadnik OS-a koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine. U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS-a BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

- Istima su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO-u i OS-u BiH - rečeno je u Ministarstvu.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Hagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje kao talaca vojnika Ujedinjenih naroda (UN) te druge zločine počinjene u proteklom ratu, podsjeća BIRN.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!