Poljoprivrednici iz FBiH kritikuju ministra Košarca: Uveo je nacionalne podjele među nas

OSUĐUJU NJEGOV NAČIN RADA

Poljoprivrednici iz FBiH kritikuju ministra Košarca: Uveo je nacionalne podjele među nas

Objavljeno na dan 15.12.2020 - 08:34 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje način rada ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, a kojim se iz donošenja bitnih odluka isključuju poljoprivrednici s područja FBiH.

"Ministar Košarac je jučer održao sastanak o, kako je sam naveo, zaštiti domaće proizvodnje s fokusom na pitanje tržišnih viškova. Na sastanak su pozvani isključivo predstavnici poljoprivrednika iz Republike Srpske i većinski hrvatska udruženja. Smatramo da je ovo pokušaj uvođenja nacionalnih podjela među poljoprivrednike, te zavađanja proizvođača, prerađivača i otkupljivča. Ovom prilikom podsjećamo ministra Košarca da poljoprivreda nema nacionalni predznak, što smo dokazali osnivanjem Udruženja poljoprivrednika na nivou države", poručuju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Ovo nije prvi put da ministar nadležan za područje cijele BiH ignoriše predstavnike Federacije i da se zalaže za dobrobit samo jednog entiteta, kažu iz Udruženja.


"Također, smatramo neprihvatljivim da je jučerašnji sastanak u potpunosti posvećen pitanju viška mesa, što je problem prije svega poljoprivrednika iz Republike Srpske. Poljoprivreda nije samo proizvodnja mesa, već i mlijeka, voća i povrća i višak ovih proizvoda je u ovom trenutku ozbiljan teret za poljoprivrednike iz Federacije BiH. Zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva zaštitu svih bh. poljoprivrednih proizvoda bez obzira na to iz kojeg entiteta dolaze", poručuju.

Kako je ministar Košarac najavio nastavak razgovora s poljoprivrednicima, dodaju da očekuju da se naredni put neće oglušiti o potrebe federalnih proizvođača iz kantona s bošnjačkom većinom.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!