Poljoprivrednici Krajine prijete novim protestima

USK

Poljoprivrednici Krajine prijete novim protestima

Objavljeno na dan 05.12.2018 - 17:12 | Izvor: USKinfo.ba | rtvusk.ba


Nedavno održan sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednika iz Federacije u Tomislavgradu aktuelizirao je probleme u agraru koji se ogledaju u kašnjenju i umanjenju poticajnih sredstava, nesigurnom tržištu, te slaboj zaštiti domaćih proizvoda.

Učesnici su zaprijetili novim protestima, te dali rok Vladi Federacije i resornom ministarstvu da do petka 7. decembra isplate dugovanja iz ove godine.

- "Ušli smo u šesti mjesec kada je u pitanju mlijeko, mi ne znamo kako oni to raspoređuju, ali nas samo interesuje isplata i kontrola gdje su malverzacije", kaže Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika Cazina.

Novi pritisak na vlasti dogovoren je na  sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika u Tomislavgradu, kojem su prisustvovali i predstavnici udruženja iz USK. Razgovarano je o problematici u poljoprivredi poput nedovoljno planiranih  sredstava za poljoprivredu u kantonalnim i federlanom budžetu, te manjkavosti pravilnika.>

- "Dali smo rok Vladi Federacije i Ministarstvu poljoprivrede do petka isplate sva dugovanja u ovoj godini. Ako to ne bude, zakazali smo odmah termin protesta, blokadu u cijeloj Federaciji", dodaje Babić.

 razloga za nezadovoljstvo poljoprivrednici zasigurno imaju slažu se i u ključkom Udruženju. Iz federalnog budžeta za poljoprivredu ove godine izdvojeno je 65 miliona. Razočarenje je potom  uslijedilo kada se saznalo da su neredovnost u isplati te mala poticajna sredstva za posljedicu imali gašenje malih, ali i većih gazdinstava. Samo u Ključu u posljednje vrijeme ugašeno je sedam farmi, te prepolovljen broj sitnih proizvođača, navodi Senad Bilajac iz Udruženja poljoprivrednika Ključ.

Poljoprivrednici su se također saglasili da se u narednom budžetu moraju planirati sredstava koja su zakonom precizirana odnosno 3-6 posto od ukupnog federlanog budžeta što iznosi 130 miilona maraka.

Na sastanku u Tomislavgradu istaknut je i problem zaštite bh. proizvoda, te je zaključeno kako nadležni moraju još dosta raditi na rješavanju te problematike te spriječiti da uvozni lobi nadvlada kvalitetne domaće proizvode.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!