POMAK: Bišćani gradnju novog Doma zdravlja ne mogu čekati liječeći se po kontejnerima!

USK

POMAK: Bišćani gradnju novog Doma zdravlja ne mogu čekati liječeći se po kontejnerima!

Objavljeno na dan 12.01.2021 - 12:15 | Izvor: USKinfo.ba |


Na adresu USKinfo.ba stiglo je saopćenje za javnost Pomak-a koje prenosimo u cjelosti.

Posljedice zemljotresa koji je pogodio Petrinju osjetili su i građani USK, dok su iste najviše vidljive na Domu zdravlja Bihać, koji prema procjenama stručnih lica više nije siguran za upotrebu. Pozdravljamo iniciranje opravdanih zahtjeva da Bihać dobije novi Dom zdravlja i ovim putem pozivamo na ujedinjenjo i kordinirano djelovanje krajiških predstavnika na višim nivoima vlasti kako bi do realizacije projekta novog Doma zdravlja Bihać u konačnici i došlo.

Međutim u ovom trenutku primarno je razmišljati o obezbjeđenju i nesmetanom provođenju primarne zdravstvene zaštite o kojoj ovisi 60.000 bišćana, a na koju ne mogu čekati 3,4 ili 5 godina dok se nova zgrada ne izgradi. Zbog toga smatramo da su menadžment Doma zdravlja Bihać, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike i na koncu Vlada USK ključni akteri, čija je obaveza da što prije iznađu kvalitetno rješenje alternativnog smještaja svih službi, zdravstvenog i nezdravstvenog sektora Doma zdravlja u cilju nesmetanog odvijanja procesa u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Takvo rješenje, da bi bilo kvalitetno podrazumijeva smještaj svih službi na jednom mjestu, kako građani ne bi bili primorani da različite usluge istog nivoa konzumiraju na više različitih adresa u gradu.

Obzirom da se do sada niko od navedenih nije zvanično oglasio, smatramo da je krajnje vrijeme, posebno obzirom na godišnje doba i vremenske uslove da izvuku glavu iz pijeska i suoče sa problemima koji su nažalost u našem zdravstvenom sistemu konstantni i konačno počnu raditi svoj posao, kako građani pored liječenja putem SMS poruka, na koje su ih upravo ovakvim primjerima nerada naviknuli ne bi morali sada i Dom zdravlja graditi putem SMS poruka ili donacijama! Jasno je da zdravstvo i Dom zdravlja nisu popularne teme za ubiranje političkih poena, ali je to ipak nadležnost i obaveza, kako menadžmenta Doma zdravlja, tako i Ministarstva zdravstva i socijalne politike i Vlade USK i zato ih pozivamo na preuzimanje odgovornosti, stoji u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!