Popović: RS može raspisat referendum o razdruživanju

REAKCIJE

Popović: RS može raspisat referendum o razdruživanju

Objavljeno na dan 30.03.2019 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Možemo mi ponovo raspisati referendum, ali onaj o razdruživanju, komentar je profesora prava Vitomira Popovića povodom odluke Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On ističe da RS ne možemo mijenjati Dan Republike, niti to hoće, te da svi oni koji žele da ga ospore mogu na to da zaborave.

– Zašto bi to učinili? To je datum koji je donesen prije Dejtona i osnivanja Ustavnog suda BiH. To je isto kao da se mijenja datum o tome kada je počeo Prvi svjetski rat. Ne može se mijenjati neki istorijski datum, ističe Popović.

On dodaje da odluku Ustavnog suda BiH treba ignorisati i ne pridavati joj značaja, jer je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci.

Popović kaže da se o 9. januaru ne može raspravljati i da to treba jasno staviti do znanja i Ustavnom sudu BiH, ali i svima onima koji taj datum obilježavaju.

Govoreći o mogućnosti raspisivanja novog referenduma, Popović ističe da ne vidi svrhu toga.

– Već smo imali jedan referendum i narod je rekao svoje. Ne treba nama sud govoriti da mi možemo raspisivati referendum, jer mi to znamo. To je isto kao da vam neko kaže da promijenite vaš datum rođenja, jer mu ne odgovara. Možemo mi ponovo raspisati referendum, ali onaj o razdruživanju, kategoričan je Popović.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!