Portparol SNSD-a odgovorio SDA: Optužbe iz sarajevske kotline su nedopustive

TEŠKE RIJEČI

Portparol SNSD-a odgovorio SDA: Optužbe iz sarajevske kotline su nedopustive

Objavljeno na dan 09.02.2019 - 19:31 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da su optužbe koje je Glavni odbor SDA uputio Republici Srpskoj apsolutno neosnovane, nedopustive i pokazuju da oni ne poštuju i ne tolerišu bilo šta što nije po uzusu njihove politike sarajevske kotline.
"Evidentno je da oni u sarajevskoj kotlini nikako ne mogu da uvide da njihove stavove i to što govore, ne poštuje, ne uvažava i ne primjenjuje niko čim se izađe iz te sarajevske kotline - bilo da krenete prema Istočnom Sarajevu ili Mostaru, nebitno je", rekao je Kovačević za Srnu.

Komentarišući zaključke koje je danas usvojio Glavni odbor SDA, a koji su dijelom usmjereni protiv Republike Srpske, Kovačević je rekao da to što "oni u sarajevskoj kotlini govore ne vrijedi nigdje osim samo u toj njihovoj kotlini".

"Iz svega onoga što su oni rekli jasno je da se mi ne slažemo, ama baš oko ničega. Kako je moguće da oni toliko govore o tome da žele da žive sa Srbima i Hrvatima u jednoj državi, a da se ne slažu ni sa čim što Srbi i Hrvati misle, i da ne poštuju ništa što oni misle i govore da im je bitno", rekao je Kovačević.

Na optužbe o diskriminaciji Bošnjaka u Republici Srpskoj, Kovačević je rekao da bi Srbi bili izuzetno sretni kada bi bili diskriminisani na taj način u Federaciji BiH, i kada bi u svakom izbornom ciklusu mogli da izaberu svog potpredsjednika, a srpske stranke da izaberu dovoljno poslanika da mogu da formiraju minimalno poslanički klub u Parlamentu FBiH.

"To je nemoguće i položaj srpskog naroda u FBiH je takav da Srbi tamo danas nisu, nažalost, u mogućnosti čak ni da pređu izborni cenzus i da izaberu jednog poslanika u Parlamentu FBiH, a da oni redovno za potpredsjednika FBiH biraju nekoga iz bošnjačkih političkih stranaka", rekao je Kovačević.

Na zamjerke Glavnog odbora SDA u vezi sa formiranjem komisije za Srebrenicu, Kovačević je rekao da je raniju komisiju, također, osnovala RS, odnosno njene institucije i da je na osnovu toga bilo potpuno legitimno da povuče njen izvještaj i sada formira novu međunarodnu komisiju. 

"Vjerujem da mnogo više vjeruju ljudima koji dolaze iz Izraela, Njemačke i Francuske nego ljudima iz Republike Srpske koji su bili u prethodnoj komisiji, tako da možemo očekivati i da će oni prihvatiti same rezultati rada ove komisije", rekao je Kovačević.

U jednom od zaključaka Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito :

-sprečavanjem povratka različitim mjerama uključujući i fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje imovine i neprocesuiranje ovih slučajeva;
sprečavanjem upošljavanja u javnim institucijama entiteta RS i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

-negiranjem genocida i zločina, te nagrađivanjem osuđenih ratnih zločinaca što je izraz izrugivanja vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka.

-uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantuju;

-održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neučinkovitog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda (U-5/98);

-otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda od strane instutucija entiteta RS koje pravosuđe ne procesuira u skladu sa zakonom.
svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših entitetskih dužnosnika.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!