Portugal migrantima daje privremena državljanstva tokom krize zbog koronavirusa

ZAGARANTOVANA IM PRAVA

Portugal migrantima daje privremena državljanstva tokom krize zbog koronavirusa

Objavljeno na dan 31.03.2020 - 09:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Portugal je svim migrantima i onima koji traže azil privremeno dao puna državljanstva, te im je omogućio puni pristup zdravstvenoj zaštiti, jer je u zemlji eskalirala situacija u vezi koronavirusa.

Ovaj korak će "nedvosmisleno jamčiti prava svim stranim državljanima", što znači da će moći regularno boravti u Portugalu do 30. juna, saopćilo je u petak portugalsko Vijeće ministara. Portugalsko Vijeće ministara objasnilo je da je donesena odluka kako bi se "smanjio rizik po javno zdravlje".

Portugal je 18. marta proglasio vanredno stanje koje je stupilo na snagu u ponoć toga dana i trebalo je trajati 15 dana. Portugalski premijer Antonio Costa rekao je na konferenciji za novinare da "demokratija neće biti suspendovana". U zemlji je decenijama bila diktatura, a demokratija je uspostavljena 1974. godine, piše CNN.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa nazvao je pandemiju COVID-19 "istinskim ratom", koji bi donio istinske izazove "načinu života i ekonomiij zemlje".

Rebelo de Sousa pohvalila je i ponašanje portugalskih državljana, "koji su uzorno uveli samoizolaciju", odražavajući "zemlju koja je preživjela sve".

Portugal ima 6.408 slučajeva koronavirusa, sa 140 smrtnih slučajeva i 43 oporavljenih, pokazuju podaci s Univerziteta Johns Hopkins.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!