Posjetom nadbiskupa Pazzuta ozvaničen početak izgradnje kampa Lipa

UZ POMOĆ PAPE I CARITASA

Posjetom nadbiskupa Pazzuta ozvaničen početak izgradnje kampa Lipa

Objavljeno na dan 01.07.2021 - 13:20 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Fena


Nadbiskup i apostolski nuncij Rimokatoličke crkve u BiH Luigi Pazzuto danas je sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Caritasa i italijanske nevladine organizacije IPSIA posjetio Prihvatni centar "Lipa" kod Bihaća, koji je još uvijek u fazi izgradnje.

Time je ozvaničen i početak gradnje dvije multifunkcionalne prostorije koje će se koristiti kao dnevni boravci za porodice sa djecom, odnosno kao prostori za društvene aktivnosti.

"Ovo je gesta ljubavi i humanosti i zato nećemo govoriti o vrijednosti projekta. 

Dovoljno je da kažem da projekat neće finansirati samo Sveta stolica, nego i Caritas preko italijanske nevladine organizacije IPSIA. Želimo pomoći svim ljudima u nevolji, odnosno olakšati budući boravak svih u ovom kampu, kao i posao ovdašnjem osoblju", kazao je nadbiskup Luigi Pazzuto.Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti naglasila je važnost ove financijske pomoći, jer sredstva za ove prostore nisu bila prethodno osigurana.

"Neizmjerno smo zahvalni na ovom velikom gestu pomoći Svete stolice i Caritasa. Pomoć nam je stigla u najboljem trenutku, s obzirom da novac za ove boravišne prostore porodica i maloljetnika bez pratnje nije još bio osiguran. Jednostavno, pojavili su se u momentu kada naš raspoloživi budžet nije bio dostatan za ove prostorije. Još jednom zahvaljujemo na ovom, prvenstveno gestu humanost", dodala je Lungarotti.

Danas je potvrđeno i kako se proces izgradnje trajnog migrantskog naselja na lokalitetu Lipa sa kapacitetom od oko 1. 500 boravišnih jedinica odvija prema planiranom rasporedu, te da bi kamp trebao biti završen i useljen prije prvih jesenjih kiša.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!