Posljednja počast: Komemoracija za 150 poginulih u padu aviona Germanwingsa

U katedrali u Kelnu

Posljednja počast: Komemoracija za 150 poginulih u padu aviona Germanwingsa

Objavljeno na dan 17.04.2015 - 14:34 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Klix.ba


U katedrali u Kelnu danas je održana komemoracija za poginule u pada aviona kompanije Germanwings. Prilikom pada aviona Airbus A320, na letu broj 9525, poginulo je 150 putnika.

Komemoraciji koja je danas održana prisustvovalo je oko 500 osoba, među kojima su uglavnom članovi porodica poginulih, ali i članovi spasilačkih timova koji su učestvovali u traženju te zvaničnici kompanije Germanwings.

Također, komemoraciji je prisustvovala njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Njemačke Joakim Glauck, šef savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Hannelore Kraft, ministar saobraćaja Španije Ana Pastor Julián te ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.

Pozivnicu za komemoraciju dobili su i roditelji kopilota Andreasa Lubitza, ali su zvaničnici ranije saopćili kako oni neće prisustvovati komemoraciji.

Prilikom komemoracije zapaljeno je 150 svijeća za 150 žrtava stradalih u padu aviona. Ispred katedrale u Kelnu okupio se veliki broj ljudi koji su željeli odati počast stradalim.

Komemoraciji su prisustvovali i članovi porodica 16 njemačkih srednjoškolaca koji su također stradali u padu aviona, a koji su se vraćali s ekskurzije iz Španije. Zaposlenici Lufthanse i Germanwingsa koji su prisustvovali komemoraciji željeli su odati počast za četiri stradale stjuardese, te za kapetana Patricka Sonderheimera koji je očajnički pokušavao provaliti u kokpit i spasiti avion. No, zaposleni tokom komemoracije nisu nosili svoje uniforme kako bi se izbjeglo dodatno uznemiravanje članova porodica stradalih.

Misu za stradale katolike predvodio je kardinal Rainer Maria Woelki, dok je za protestante službu predvodio pastor Annette Kurschus.

Do sad dijelovi posmrtnih ostataka stradalih nisu predati porodicama kako bi se mogli sahraniti.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!