Posljednji rok za prijavu na Eurosong je 15. septembar, šta će biti sa BiH ove godine?

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope

Posljednji rok za prijavu na Eurosong je 15. septembar, šta će biti sa BiH ove godine?

Objavljeno na dan 10.09.2015 - 15:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Posljednji dan za registraciju za Eurosong je 15. septembar. TV kuće koje se prijave, a nakon toga ipak odluče povući svoju prijavu, konačnu odluku mogu donijeti do 10. oktobra i na taj način proći bez kazne.

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope bit će održano 10. maja 2016. godine u Stockholmu u Švedskoj.

Trenutno se na učešće za pjesmu Evrovizije prijavilo 20-ak zemalja. Najveći broj zemalja učesnica na ovom takmičenju bio je 43 i to 2011. godine u Dizeldorfu i 2008. godine u Beogradu.

Najmanji broj zemalja učesnica posljednjih godina je 37, a zabilježen je 2014. godine u Kopenhagenu i 2006. godine u Atini.

Bosna i Hercegovina se zbog nedostatka finansijskih sredstava i sponzora nije takmičila na Eurosongu posljednje tri godine.

Posljednji put je BiH na Eurosongu predstavljala Maya Sar 2012. godine pjesmom "Korake ti znam".

Podsjećamo, prošle je godine Radio-televizija BiH, kao punopravna članica Evropske unije javnih emitera, odlučila kako Bosna i Hercegovina neće učestvovati na takmičenju za pjesmu Evrovizije, a kao razlog su naveli nedostatak finansijskih sredstava zbog drastičnog pada naplate TV takse, te nemogućnosti pronalaska potrebnih sredstava od sponzora.

Još uvijek nije poznato da li će situacija ove godine biti drugačija.


TAGOVIKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2015 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!