Potpisan okvirni sporazum o autoputu Sarajevo-Beograd, gradnja u Srbiji počinje 2019.

PRISUSTOVAO I JUSKO

Potpisan okvirni sporazum o autoputu Sarajevo-Beograd, gradnja u Srbiji počinje 2019.

Objavljeno na dan 21.09.2018 - 14:33 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i predsjednik turske kompanije Tasyapi Emrullah Turanli potpisali su danas u Beogradu Okvirni sporazum o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, koji obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.
Mihajlović je rekla da to predstavlja korak ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta autoputa Beograd-Sarajevo koji je važan za cijeli region i da bi dio te saobraćajnice u Srbiji mogao da počne graditi 2019. godine.

Ona je navela da će iz tog okvirnog sporazuma u najkraćem roku biti postignuta tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta.

Prema njenim riječima, prvi projekt je sanacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 kilometara. 

"Sljedeći ugovor odnosi se na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Srbije", rekla je Mihajlović.

Prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 miliona eura, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače procijenjene vrijednosti 210 miliona eura i dužine 17,5 kilometara. 

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, koji je rekao da projekt izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo značajno za život u obje zemlje. 

"Kada je riječ o BiH taj brzi put spaja nekoliko bitnih industrijskih zona koje u ovom momentu imaju veoma lošu povezanost, da ne kažemo katastrofalnu", rekao je Jusko i izrazio zahvalnost Mihajlović na sjajnoj saradnji.

On je napomenuo da se zbog predstojećih izbora u BiH ne može očekivati brzo potpisivanje strateških dokumenata između BiH i Turske, u vezi izgradnje autoputa na području BiH.

"Uvjeren sam da će neposredno nakon izbora novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH krenuti u realizaciju, jer od toga zavisi realizacija projekta kada je u pitanju BiH", rekao je on.

Jusko je rekao da ne vidi razloga da i buduća vlast u BiH ne nastavi aktivnosti na projektu izgradnje autoputa, izrazivši uvjerenje da radovi u BiH neće mnogo kasniti za Srbijom, gdje bi mogli da krenu naredne godine. 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je izjavio da je današnji događaj veoma važan za odnose Srbije i Turske, ali i sa stanovništva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske.

"Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazumom puni smisao, jer niko nije verovao u ideju izgradnje autoputa kada je prvi put lansirana", rekao je Ljajić.

 

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!