Marketing USKinfo.ba
Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana

2,5 MILIONA DOLARA

Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana

Objavljeno na dan 30.12.2019 - 12:08 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Saradnja bosanskohercegovačkih i kazahstanskih privrednika bilježi sjajan uzlet. 

Kazahstanske investicijske kompanije uz podršku državnih institucija pozvale su privrednike iz naše zemlje na potpisivanje prvog predugovora o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištu Republike Kazahstan.

Sve ovo se dešava nakon prvog privrednog samita održanog u oktobru ove godine u Nur-Sultanu, kojeg je organizirala Asocijacija Berkut, koja djeluje pri počasnom konzulatu Republike Kazahstan u BiH.

Početak implementacije ugovora je predviđen za mart 2020. godine, a početna vrijednost projekta je oko 2,5 miliona američkih dolara. Kako saznajemo prvi posao naših privrednika u ovoj dalekoj i bogatoj zemlji je na polju transfera znanja i tehnologija.

Mirza Hurem, predsjednik Skupštine asocijacije Berkut za Klix.ba je kazao kako je posjeta Nur-Sultan, glavnom gradu Kazahstana u decembru ove godine upričičena na poziv kazahstanske strane koja je prepoznala potencijal naše privrede, posebno u segmentu jednosmjerne razmjene znanja u raznim oblastima.

"U kratkom smo roku uspijeli s partnerom asocijacije Berkut, kazahstanskim AIFC predstaviti BiH privredu, steći povjerenje i dogovoriti početak saradnje na raznim poljima. Nadam se da ćemo do marta 2020. godine uspjeti i administrativno započeti projekt naše privrede u Kazahstanu, koji je procjenjena na 2,5 miliona USD u početnoj fazi. Također je u pripremi i slijedeći samit privrede zemalja Zapadnog Balkana sa Republikom Kazahstan", kazao je Hurem.

Damir Muhić, član Uprave asocijacije Berkut kaže nam kako smo se ponovo uvjerili da Bosna i Hercegovina bez obzira na probleme domaće privrede i složeniju političku i ekonomsku situaciju u zemlji, još uvijek konkurentno prednjači u transferu znanja pa čak i tehnologija.

"Osim navedenog predugovora, prilikom zadnje posjete smo dogovorili i početak implementacije prvog kazahstanskog molekularno dijagnostičkog centra za rak i nasljedne bolesti u gradu Almaty. Bio bi to prvi centar takvog karaktera u Centralnoj Aziji. Projekt je predstavljen laborotorijom AGC iz Sarajeva na čelu sa dr. Adisom Kandić i dr. Rijadom Konjhodžić, koji će i raditi na implementaciji centra kao i edukaciji osoblja. Također smo se s Ministarstvom energetike dotakli potencijalne saradnje sa našim Energoinvestom te očekujemo već početkom godine prve konkretne rezultate", kazao nam je Muhić.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!