Potpredsjedniku nije jasno šta misli predsjednik: Dunović zamolio Čavaru da ne dovodi građane u zabludu

Neka jasno kaže podržavaju li NATO put

Potpredsjedniku nije jasno šta misli predsjednik: Dunović zamolio Čavaru da ne dovodi građane u zabludu

Objavljeno na dan 12.06.2019 - 06:54 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović reagirao je na izjavu predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji je danas kazao kako HDZ BiH podržava evropski i NATO put, kao i vladavinu prava i uspostavljanje pravne države u BiH, te istakao kako je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH.

Dunović je saopćio kako mu nije jasno na šta je Čavara mislio kada je u istoj izjavi pozvao na formiranje Vijeća ministara BiH i spomenuo NATO put, koji, kako kaže, podržava HDZ.

- Iskreno se nadam da je u kapacitetu stranačkog funkcionera HDZ-a uspio objasniti kolegama iz SNSD-a da je HDZ za takvu vladavinu prava u kojoj će se poštivati Zakon o odbrani BiH, po kojem je neophodno slanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ukoliko to, pak, nije slučaj, onda ga molim da ne dovodi građane BiH u zabludu, te neka jasno kaže da li on lično i stranka iz koje dolazi samo deklarativno ili i suštinski podržavaju NATO put Bosne i Hercegovine - saopćio je Dunović.

On je naveo i da je poštivanje vladavine prava, na koju se Čavara poziva, podrazumijeva poštivanje svih zakona, pa i Zakona o odbrani BiH, što znači da se Vijeće ministara ne može formirati, dok potencijalni mandatar i cijelo rukovodstvo stranke iz koje bi on trebao doći javno ignoriraju Zakon o odbrani BiH i obaveze koje iz njega proističu.

- Također, pozivanje na presude Ustavnog suda, u smislu blokiranja formiranja federalne izvršne vlasti, kolega Čavara treba podrobnije pojasniti svim građanima BiH. Naime, nikako on i njegove stranačke kolege ne spominju izmjene Izbornog zakona u smislu presuda Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura. Pitam se do koje mjere može ići selektivno pamćenje gospodina Čavare - naveo je Dunović

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!