Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća

GALIJAŠEVIĆ I OSTALI

Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća

Objavljeno na dan 22.01.2019 - 12:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je u cjelosti optužnicu koju je Tužilaštvo USK podiglo protiv gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, bivšeg direktora JKP KOMRAD Bihać Hadisa Jusića, kao i još tri osobe Bihaća zbog udruživanja radi činjenja više krivičnih djela, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.
Pored Galijaševića i Jusića, optužnica je potvrđena i protiv Amira Delića, sudskog vještaka, Jadranke Redžić, načelnice Službe za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove Grada Bihaća i Jasmine Ibrahimpašić, šefice Odsjeka za urbanizam i građenje Grada Bihaća.

Iz Tužilaštva USK su naveli da se optuženima stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da su od marta 2013. godine do decembra 2013. godine, u Bihaću, Emdžad Galijašević kao načelnik Općine Bihać, Hadis Jusić kao direktor JKP KOMRAD d.o.o. Bihać, Jadranka Redžić kao načelnik Službe za prostorno uređenje, imovinskopravne i geodetske poslove Općine Bihać, Jasmina Ibrahimpašić kao šef Odsjeka urbanizma i građenja Općine Bihać te Amir Delić kao ovlašteni procjenitelj – sudski vještak, udružili se u činjenju krivičnih djela.

"Na način da je Emdžad Galijašević udružio više osoba s ciljem činjenja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. i stav 3. KZ FBiH, Zloupotreba procjene iz člana 250. stav 3. KZ FBiH, Sklapanje štetnog ugovora iz člana 252. stav 2. KZ FBiH i Primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ FBiH, kojem udruženju su pristupili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić u okvirima svojih funkcija i ovlaštenja, u cilju da omogući investitoru Agraminvest d.d. Mostar dodjelu gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Upravne zgrade JKP KOMRAD d.o.o. Bihać u ulici Trg Maršala Tita, suprotno interesima JKP KOMRAD d.o.o. i Općine Bihać, čime su pribavili korist investitoru Agraminvest d.d. Mostar u iznosu od najmanje 555.500 KM", istakli su iz Tužilaštva.

Kako su dalje naveli, na osnovu rezultata istrage, iskaza brojnih saslušanih svjedoka i materijalnih dokaza, proizlazi da se prvoosumnjičeni Emdžad Galijašević u proljeće 2013. godine sastao sa predstavnicima Agraminvest d.d. Mostar u Bihaću, s kojima je dogovorio da će im omogućiti građenje poslovnog objekta na lokalitetu Trg Maršala Tita u Bihaću i to na poziciji Upravne zgrade JKP Komrad d.o.o. Bihać.

"Analizom sadržaja materijalnih dokaza u vezi sa iskazima saslušanih svjedoka osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni isplanirao, a potom i organizirao niz protupravnih radnji u koje su se, u okviru svojih funkcija, uključili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić, gdje je svako od navedenih u okviru svojih funkcija činio krivična djela u okviru jedinstvenog cilja – formiranja građevinske parcele za Agraminvest d.d. Mostar. Ovakav niz protupravnih radnji je bio moguć na temelju zajedničkog dogovora i putem zajedničkog udruživanja, na što su u istrazi neposredno ukazali saslušani svjedoci i veliki broj materijalnih dokaza, a što su objektivno potvrdila provedena financijska i građevinska vještačenja", kazali su u Tužilaštvu.

Također, u optužnici je nadležnom sudu predloženo da se od Agraminvest d.d. Mostar, ukoliko optuženi nakon provedenog glavnog pretresa budu proglašeni krivima, oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od najmanje 555.500 KM.

Podsjećamo, Galijaševića i ostale optužene uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK 12. novembra 2018. godine po naredbi Tužilaštva USK.

KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!