Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća

GALIJAŠEVIĆ I OSTALI

Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća

Objavljeno na dan 22.01.2019 - 12:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je u cjelosti optužnicu koju je Tužilaštvo USK podiglo protiv gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, bivšeg direktora JKP KOMRAD Bihać Hadisa Jusića, kao i još tri osobe Bihaća zbog udruživanja radi činjenja više krivičnih djela, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.
Pored Galijaševića i Jusića, optužnica je potvrđena i protiv Amira Delića, sudskog vještaka, Jadranke Redžić, načelnice Službe za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove Grada Bihaća i Jasmine Ibrahimpašić, šefice Odsjeka za urbanizam i građenje Grada Bihaća.

Iz Tužilaštva USK su naveli da se optuženima stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da su od marta 2013. godine do decembra 2013. godine, u Bihaću, Emdžad Galijašević kao načelnik Općine Bihać, Hadis Jusić kao direktor JKP KOMRAD d.o.o. Bihać, Jadranka Redžić kao načelnik Službe za prostorno uređenje, imovinskopravne i geodetske poslove Općine Bihać, Jasmina Ibrahimpašić kao šef Odsjeka urbanizma i građenja Općine Bihać te Amir Delić kao ovlašteni procjenitelj – sudski vještak, udružili se u činjenju krivičnih djela.

"Na način da je Emdžad Galijašević udružio više osoba s ciljem činjenja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. i stav 3. KZ FBiH, Zloupotreba procjene iz člana 250. stav 3. KZ FBiH, Sklapanje štetnog ugovora iz člana 252. stav 2. KZ FBiH i Primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ FBiH, kojem udruženju su pristupili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić u okvirima svojih funkcija i ovlaštenja, u cilju da omogući investitoru Agraminvest d.d. Mostar dodjelu gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu Upravne zgrade JKP KOMRAD d.o.o. Bihać u ulici Trg Maršala Tita, suprotno interesima JKP KOMRAD d.o.o. i Općine Bihać, čime su pribavili korist investitoru Agraminvest d.d. Mostar u iznosu od najmanje 555.500 KM", istakli su iz Tužilaštva.

Kako su dalje naveli, na osnovu rezultata istrage, iskaza brojnih saslušanih svjedoka i materijalnih dokaza, proizlazi da se prvoosumnjičeni Emdžad Galijašević u proljeće 2013. godine sastao sa predstavnicima Agraminvest d.d. Mostar u Bihaću, s kojima je dogovorio da će im omogućiti građenje poslovnog objekta na lokalitetu Trg Maršala Tita u Bihaću i to na poziciji Upravne zgrade JKP Komrad d.o.o. Bihać.

"Analizom sadržaja materijalnih dokaza u vezi sa iskazima saslušanih svjedoka osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni isplanirao, a potom i organizirao niz protupravnih radnji u koje su se, u okviru svojih funkcija, uključili Hadis Jusić, Amir Delić, Jadranka Redžić i Jasmina Ibrahimpašić, gdje je svako od navedenih u okviru svojih funkcija činio krivična djela u okviru jedinstvenog cilja – formiranja građevinske parcele za Agraminvest d.d. Mostar. Ovakav niz protupravnih radnji je bio moguć na temelju zajedničkog dogovora i putem zajedničkog udruživanja, na što su u istrazi neposredno ukazali saslušani svjedoci i veliki broj materijalnih dokaza, a što su objektivno potvrdila provedena financijska i građevinska vještačenja", kazali su u Tužilaštvu.

Također, u optužnici je nadležnom sudu predloženo da se od Agraminvest d.d. Mostar, ukoliko optuženi nakon provedenog glavnog pretresa budu proglašeni krivima, oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od najmanje 555.500 KM.

Podsjećamo, Galijaševića i ostale optužene uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK 12. novembra 2018. godine po naredbi Tužilaštva USK.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!