Potvrđena optužnica protiv Gavrila Stevića za učešće u ratu u Ukrajini

SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Gavrila Stevića za učešće u ratu u Ukrajini

Objavljeno na dan 20.05.2019 - 14:00 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića koji se tereti da je počinio krivično djelo – protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Stević kao državljanin Bosne i Hercegovine 8. jula 2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

Kako se dalje navodi, u Rostovu, područje Luganjska, optuženi Stević se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice “Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine, saopćeno je iz Suda BiH.


TAGOVI



KOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti

Copyright © 2013 - 2019 USKinfo.ba - Informativni portal | Web developed by IDK Studio - Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!