Potvrđena optužnica protiv Olivera Knezovića za ubistvo Vedrana Puljića

Zagrebački Županijski sud

Potvrđena optužnica protiv Olivera Knezovića za ubistvo Vedrana Puljića

Objavljeno na dan 09.04.2015 - 15:55 | Izvor: USKinfo.ba | USKinfo.ba / Klix.ba


Zagrebački Županijski sud u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv Olivera Knezovića čiji je kazneni progon, zbog ubistva navijača Fudbalskog kluba Sarajevo u jesen 2009. u Širokom Brijegu, BiH prepustila hrvatskom pravosuđu.

Kako Knezović ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Zagrebu njegov je kazneni progon preuzelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje ga tereti za ubistvo navijača Vedrana Puljića, ali i za čak šest pokušaja ubistva te dovođenje u opasnost "općeopasnom radnjom ili sredstvom". 

Knezović nije došao na sud, a njegov advokat nije želio ništa komentirati. Bez komentara su tako ostale i tvrdnje iz sarajevskih navijačkih krugova da je Knezović zapravo "žrtveno janje" dok je pravi ubica i dalje slobodan. 

"Ne mogu ništa komentirati, a nevinost svog branjenika dokazat ću u sudskom postupku", kazao je kratko Hini Knezovićev advokat Milenko Umičević. 

U optužnici koju je u februaru zaprimio zagrebački Županijski sud stoji da je Knezović 4. oktobra 2009. u Širokom Brijegu, ispred nogometnog stadiona gdje se trebala odigrati utakmica s gostima iz Sarajeva, tokom navijačkog sukoba policajcu iz korica istrgnuo službeni pištolj, istrčao na cestu i s pedesetak metara ispalio deset hitaca prema većem broju navijača Sarajeva, ali i policajcima i okupljenim građanima Širokog Brijega. 

Osim Puljića, koji je odmah preminuo od hica u glavu, Knezović je dvojici navijača Sarajeva nanio teške povrede opasne po život pogodivši ih u bedro, odnosno grudni koš. "Tereti ga se i da je još četiri osobe povrijedio pogodivši jednu osobu u desnu ruku, drugoj nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu", ističe državno odvjetništvo. 

Iako se Knezović istog dana predao policiji i priznao da je pucao na navijače Sarajeva, nedugo nakon toga pobjegao iz zatvora u Širokome Brijegu, što su mu omogućila dvojica policajaca koji su osuđeni na pet mjeseci zatvora, ali su im presude nakon žalbi već dva puta ukinute.

 

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!