Potvrđena oslobađajuća presuda za direktora Aerodroma Bihać zbog podizanja zastave u Banjaluci

Sejfudin Tokić ponovo mora na suđenje

Potvrđena oslobađajuća presuda za direktora Aerodroma Bihać zbog podizanja zastave u Banjaluci

Objavljeno na dan 23.01.2020 - 13:48 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo je oslobađajuću presudu predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, te predmet vratio na novo suđenje.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka nam je potvrđeno da je Okružni sud, postupajući po njihovoj žalbi na raniju presudu Osnovnog suda Banja Luka, a u predmetu protiv optuženih Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, donio presudu kojom je djelimično uvažio žalbu.

- U odnosu na optuženog Sejfudina Tokića ukinuo je presudu, a krivični predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, a protiv optuženog Adnana Bajrića, žalba tužilaštva je odbijena, a prvostepena presuda Osnovnog suda u Banjoj Luci je potvrđena - istakli su u banjalučkom tužilaštvu.

Presudom Osnovnog suda Banja Luka iz novembra 2018. godine Tokić i Bajrić oslobođeni su optužbi, a u vezi s događajem iz maja 2015. godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Sutkinja je tada navela da je razlog oslobađajuće presude što navedeno krivično djelo više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS. Tek na posljednjem ročištu, uoči iznošenja završnih riječi, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi "zastava Armije BiH", stavljeno "zastava Republike BiH".

Tako je, prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Tokić optužen da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH", a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano sve vrijeme ovog postupka.

Ranije je, tokom završnih riječi, okružna tužiteljica Dijana Kukobat tvrdila da je sporna zastava predmet koji kod drugog, odnosno srpskog naroda, "stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Odbrana je smatrala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti.

Tokić je ranije objasnio da je istakao zastavu Republike BiH sa ljiljanima povodom godišnjice prijema BiH u UN.

Adnan Bajrić, obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Aerodroma Bihać.

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!