Potvrđeno za USKinfo.ba: Kantonalna inspekcija aktivna i ovaj vikend: 43 prekršajna naloga u iznosu od 75 100 KM

Potvrđeno za USKinfo.ba

Potvrđeno za USKinfo.ba: Kantonalna inspekcija aktivna i ovaj vikend: 43 prekršajna naloga u iznosu od 75 100 KM

Objavljeno na dan 22.03.2021 - 12:59 | Izvor: USKinfo.ba |


Provodeći kontrole pojačanog inspekcijskog nadzora, mješoviti inspekcijski timovi Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sankog kantona proteklog vikenda izvršili su 41 inspekcijski  nadzor, od kojih se 19 odnosilo na poštivanje  posebnih i općih higijensko-epidemioloških mjera za spriječavanje širenja infekcije korona viursa.

Od ukupnog broja subjekata, kontrolisanih od strane sanitarne inspekcije, kod 15 su evidentirani prekršaji. Utvrđeni nedostaci odnosili su se na nepoštivanje sanitarnih propisa, nenošenje ili nepravilno nošenje zaštitne maske, nepoštivanje propisane fizičke distance, te prisustvo većeg broja okupljenih od 30 koliko je važećom naredbom trenutno dozvoljeno na jednom mjestu.

Radi utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izdali 15 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 25 prekršajnih naloga u iznosu od 41.000 KM.

Tržišni inspektori obavili su 11 kontrola iz oblasti fiskalizacije, odnosno izdavanja računa. Zbog nepoštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima FBiH izdano je 5 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 12.700 KM.  

Istovremeno, inspektori za rad i radne odnose  proteklog vikenda kontrolisali su rad 11 subjekata i tom prilikom zatekli  4 lica  koja su radila bez ugovora o radu (rad na crno). Zbog nepoštivanja propisa iz radnih odnosa tokom ovih kontrola  izdano je 13 prekršajnih naloga u iznosu od 21.400 KM.

Ukupan finanijski efekat aktivnosti provedenih tokom vikenda je 75.100 KM.

Iako u otežanim uslovima, jer su 3 inspektora pozitivna na korona virus a za jednog se čekaju rezultati testiranja,  Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i u narednom periodu će nastaviti sa planskim aktivnostima pojačanih  inspekcijskih nadzora svakog radnog  ali i u dane vikenda,  stoga  ponovo pozivamo pravna i fizička lica ali i građane Unsko-sanskog kantona na saradnju, razumijevanje i doslijedno poštivanje svih propisanih mjera kako bi ova situacija uzrokovana korona virusom imala što manje negativnih posljedica za sve nas.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!