Povećanje akciza: Vlasti prebacuju teret izgradnje autoputeva na građane BiH

Skuplje gorivo

Povećanje akciza: Vlasti prebacuju teret izgradnje autoputeva na građane BiH

Objavljeno na dan 24.03.2017 - 10:06 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije razmatralo prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim se povećavaju akcize na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru. Riječ je o jednom od uslova na koje su se obavezale vlasti u BiH za drugu tranšu novčanih sredstava MMF-a.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u oktobru prošle godine našao se prijedlog Vijeća ministara BiH koji je predviđao povećanje akciza za naftu i naftne derivate. Državni parlamentarci tada nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, a kojim je bilo definirano povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća. Također, u oktobru nisu podržana ni dva popratna zakona uz ovaj zakon, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

S obzirom na to da je riječ o setu koji je uslov za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje se da će vladajuća struktura uspjeti usvojiti izmjene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ipak, ostaje nejasno kako će se odvijati procesi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da SNSD bojkotuje rad ovog zakonodavnog tijela.

Na drugoj strani, iz MMF-a su poručili bh. vlastima da imaju svega nekoliko sedmica da ispune uvjete iz Pisma namjere upućenog MMF-u. Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi kazao je ranije za Klix.ba da će se u suprotnom vremenski raspored doznačavanja sredstava promijeniti te da će buduće doznake zavisiti od postizanja dogovora s vlastima BiH te napretka u polju reformi.

Ovim povodom razgovarali smo s državnim parlamentarcima koji su poručili da nije korektno da građani BiH plaćaju izgradnju autocesta i cesta te da bi vlasti trebale iznaći nova rješenja koja neće biti na štetu bh. državljana.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić kazao nam je da nije optimističan da će Parlamentarna skupština BiH usvojiti povećanje akciza.

"Nadam se da neće doći do usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Mislim da se novac može naći s druge strane. Institucije i ovako previše novca bacaju u prazno, a prebacivanje izgradnje autoputeva na građane u najmanju ruku je neozbiljno", kazao je Karamatić.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić rekao je za Klix.ba kako zastupnici iz reda SDP-a neće podržati povećanje akciza.

"Poreski sistem BiH već je utvrdio previše nameta za funkcionisanje društva, kako u odnosu na privredu tako i u odnosu na stanovnike. Mislimo da se novac za dalji nastavak izgradnje autoputa može naći drugim sredstvima, pri čemu je potrebno maksimalno angažovanje Vijeća ministara BiH i ministra saobraćaja i komunikacija BiH, a što u ovom slučaju nije prisutno", kazao je Mešić.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kazala je da je Fiskalno vijeće već usaglasilo prijedlog koji bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

"S obzirom na to da je u svemu učestvovala i premijerka RS-a Željka Cvijanović i da je dala podršku, ja ne vidim razlog zašto to ne bi podržali. Naravno, pod uvjetom da učestvujemo u radu sjednice", kazala je Marković.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u BiH i ostalim zemljama regije


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!